Nyheter

Full splid om sykelønn i Sandman-utvalget

Sandman-utvalget lyktes ikke med å skape et bredt kompromiss om sykelønnsordningen. Fagbevegelsen aksepterer ikke kutt i sykelønnen, og dermed faller grunnlaget for utvalgets helhetlige løsning bort.

Publisert

Dette er forslag om en myk og mild reform, sa lederen i utvalget, tidligere Ap-statsråd Matz Sandman, da han fredag la fram forslag om økt egenandel ved sykdom. Han sa at Norge også i framtiden skal ha verdens beste sykelønnsordning da han leverte innstillingen til sosialminister Guri Ingebrigtsen.

Sandman-utvalget har vurdert årsakene til det økende sykefraværet og uførepensjoneringen, og foreslår tiltak for å redusere utgiftene. Utvalget er enige om alle forslag, unntatt det mest omfattende: endringen av sykelønnsordningen.

Pakkeløsning

Flertallet har samlet seg om en pakkeløsning der både arbeidsgiverne, staten og de ansatte skal bidra til å redusere utgiftene til sykelønn. De ansatte skal bidra gjennom redusert sykelønn på 80 prosent de første 16 dagene. Det offentlige bidrar med skattelettelse i form av 0,5 prosent redusert trygdeavgift. Arbeidsgiverne bidrar med å dekke 20 prosent av sykelønnen i resten av perioden, den som fullt ut betales av folketrygden i dag. I tillegg skal egenmeldingen utvides til tre ganger åtte dager i året.

-Uten en balansert løsning der alle bidrar, vil vi ikke lykkes med å redusere sykefraværet, sier Matz Sandman.

Han understreker at arbeidsgiverne i dag ikke har økonomiske motiver for å få sykmeldte tilbake i jobb når folketrygden overtar sykelønnsutbetalingen etter 16 dager.

-Hvis arbeidsgiverne betaler 20 prosent av lønnen i hele sykmeldingsperioden, vil det gi større motivasjon for å få de ansatte tilbake på jobb, sier Sandman.

Høyt fravær

Betingelsen for økt arbeidsgiverandel er at de ansatte får redusert sykelønn, slik at arbeidsgiverne får kompensasjon for de økte utgiftene. De ansatte vil få kompensasjon i form av redusert trygdeavgift.

Personer uten sykefravær vil tjene mellom 1.500 og 2.000 kroner i året på dette. Ved 12 dagers fravær går lønnstap og skattelette opp i opp, mens de med høyere fravær vil tape penger.

Matz Sandman hadde gjerne sett at arbeidstakerorganisasjonene LO, YS og AF var med på denne pakkeløsningen.

-Hvis vi ikke hadde gått inn for denne løsningen, ville aldri arbeidsgiverne tatt på seg et betydelig større ansvar for sykelønnen, sier Sandman.

-Jeg har full respekt for mine venner i LO, og håper de vil være med på å se ting i sammenheng. Jeg håper dette vil modnes, og jeg håper LO vil akseptere det hvis Stortinget går inn for en slik ordning, sier Matz Sandman.

LO-nei

LO-sekretær og utvalgsmedlem Rita Lekang er helt imot å kutte i sykelønnen.

-Det vil ramme kvinner i belastende yrker hardest, sier hun. LO er også skeptisk til å utvide arbeidsgiverandelen, fordi det kan føre til at folk med høyt sykefravær presses ut av arbeidslivet.

Medisinsk fagsjef i NHO, Geir Riise, forstår at det er vanskelig for LO å godta sykelønnskutt.

-På den andre siden er det heller ikke enkelt for arbeidsgiverne å godta økt andel av sykelønnen. Vi er villige til å være med på å betale, og det burde være et godt utgangspunkt, sier han.

Matz Sandman mener det er en nesten håpløs oppgave å beregne hvor mye sykefraværet vil gå ned hvis utvalgets forslag blir satt ut i livet.

-Vi tror dette er helt nødvendig for å begrense veksten og snu trenden, sier han, og viser til erfaringer fra andre land som har gjennomført lignende endringer.

Powered by Labrador CMS