Nyheter

Seljord-rådmann Finn-Arild Bystrøm (foran) fikk med seg en kompis på Tons of Rock-festivalen i Oslo i sommer. Her gliser han på Satyricon-konsert. Foto: Privat
Seljord-rådmann Finn-Arild Bystrøm (foran) fikk med seg en kompis på Tons of Rock-festivalen i Oslo i sommer. Her gliser han på Satyricon-konsert. Foto: Privat

Her er rådmennene som har uvanlige hobbyer

Seljord-rådmann Finn-Arild Bystrøm digger black metal.Rådmannsundersøkelsen 2019

Publisert Sist oppdatert

Den som tenker at rådmenn er en gjeng kjedelige, grå byråkrater, vet lite om hva rådmennene foretar seg straks arbeidsdagen er slutt. For noen er det en glidende overgang mellom jobb og hobby. Blant dem er Seljord-rådmann Finn-Arild Bystrøm.

Hans store interesse er black metal.

– Det er ikke så mange som deler den opplevelsen, men de som møter meg på kveldstid på jobben, de vet om det. Jeg bruker det når jeg skal lese store, komplekse dokumenter, ler Bystrøm.

Favorittbandet er portugisiske Moonspell, som han har fulgt i 20 år. Satyricon og Gluecifer kommer også høyt på lista. Selv om Bystrøm ikke lenger følger musikksjangeren utseendemessig, tilbringer han gjerne fritida på musikkfestival. Som Infernofestivalen og Tons of Rock.

– Det er ikke innholdet i tekstene jeg er der for, men det kunstneriske og trøkket i musikken, forteller Bystrøm.

Mest skog og mark

Rådmannsundersøkelsen 2019

Kommunal Rapport gjennomfører årlig en spørreundersøkelse til alle landets rådmenn.
Undersøkelsen er nettbasert og gjennomføres i juni.
I 2019 har 150 rådmenn besvart undersøkelsen.

Kommunal Rapports rådmannsundersøkelse 2019 viser at trening og friluftsliv er de mest populære fritidsinteressene blant rådmennene. Enten turene foregår til fots, på sykkel, i båt eller på ski. Mange er også glade i å reise på fritida.

Men noen skiller seg ut, lik rådmannen i Seljord.

Rådmann Håvard Gangsås i Bardu er ivrig seilflyger, og legger stadig ut filmer fra flyturene i sosiale medier. Hå-rådmann Anne Grete Berge Ims padler kajakk.

Fungerende rådmann Per Kvaale Caspersen i Gratangen bruker fritida til å lage teater. Caspersen skriver manus til skuespill, musikaler, barnebøker og noveller. Stykkene hans er blant annet satt opp på Teaterhuset Munken, Jarlsberg hovedgård og Tønsberg middelalderfestival.

Driver hjelpeorganisasjon

Rådmann Thore Hopperstad i Ulvik driver sitt eget barnehjelpsprosjekt i Sør-Afrika. Hopperstad ble engasjert i hjelpearbeid gjennom sin tidligere arbeidsplass Melås AS. Da han sluttet der i 2013, startet han sin egen organisasjon, Children of Zululand.

Thore Hopperstad reiser hvert år til Sør-Afrika, der han driver et barnehjelpsprosjekt. Her passet han på å få tatt en selfie med løver.
Thore Hopperstad reiser hvert år til Sør-Afrika, der han driver et barnehjelpsprosjekt. Her passet han på å få tatt en selfie med løver.

– Jeg klarte ikke å slutte med Afrika da jeg sluttet i selskapet. Jeg startet Children of Zululand for å ha et påskudd til å reise nedover. Jeg koordinerer turer ned hvert år; en kombinasjon av safari og møter med befolkningen der nede, sier Hopperstad.

Ifølge Hopperstad har barnehjelpsprosjektet bygget hus til trengende, bistått barn med penger til utdanning og hjulpet skoler med nødvendig utstyr.

– Det finnes allerede mange hjelpeorganisasjoner. Hvorfor startet du en egen?

– Vi ønsker at alle pengene vi samler inn, skal gå direkte til formålet, og ikke til administrasjon av en stor organisasjon i Norge, sier Hopperstad.

Nok til eget rådsmannsband

Tall fra rådmannsundersøkelsen tyder på at rådmennene er en musikalsk gjeng. Mange bruker fritida til å lytte til musikk, mens andre lager sin egen.

Både Øygarden-rådmann Siri Fahlvik Pettersen, Nils Moldøen i Fedje og Petter Lindseth i Meldal synger i kor. Signe Sollien Haugå i Bykle spiller i korps. Også Tone Marie Nybø Solheim, rådmann i Grimstad, har korps som hobby.

Averøy-rådmann Berit Hannasvik spiller fiolin på fritida, mens Rune Sjurgard i Volda trakterer torader. Magnus Mjør fra Stord og Geir Berglund, rådmann i Herøy i Nordland, spiller i band.

Powered by Labrador CMS