Nyheter

Elisabeth Mikalsen (Sp), ordfører i Røst, sier at kommunens neste toppleder må være innstilt på å ta på seg ulike oppgaver. Kommuneadministrasjonen består av åtte personer, viser KS-statistikk.
Elisabeth Mikalsen (Sp), ordfører i Røst, sier at kommunens neste toppleder må være innstilt på å ta på seg ulike oppgaver. Kommuneadministrasjonen består av åtte personer, viser KS-statistikk.

Leter etter en toppleder som tør å ta i et tak

Elleve søkere kjemper om å få lede en av Kommune-Norges minste administrasjoner.

Publisert Sist oppdatert

I september pakker Vigdis Bolås sakene sine, etter fire år som kommunedirektør i øykommunen Røst.

Nå har elleve personer søkt om å bli hennes etterfølger. Øykommunen har fire kommunalsjefer og en administrasjon på åtte årsverk, ifølge personalstatistikken til KS.

– Vi er fornøyd med å ha fått såpass mange søkere. Vi ser at det er mange som har lyst ut stilling som kommunedirektør, så vi var litt spente, sier ordfører Elisabeth Mikalsen (Sp).

Også Træna er på lederjakt.

– Vi tenker å bruke sommeren. Vi skal ha førstegangsintervju med fire søkere neste uke. Er det så bra som vi tror, så ser det lyst ut med tanke på å få ansatt vår nye kommunedirektør, sier Mikalsen.

Må være som poteten

– Hva blir den nye topplederens største utfordring?

– Det blir å være en like framoverlent kommunedirektør som vi har vært så heldige å ha til nå. Kommunedirektøren må finne kreative løsninger for å bruke de midlene vi har, best mulig. I tillegg til at vedkommende må samarbeide godt med næringsliv og med politikere, sier Mikalsen.

Hun sier at det er stor forskjell på å være kommunedirektør i en stor kommune og i lille Røst.

– Hvis helse- og omsorgssjefen er syk, må kommunedirektøren steppe inn som helse- og omsorgssjef. Som kommunedirektør i Røst må du synes det er artig å ta på deg flere oppgaver, sier Mikalsen.

Mye på stell, men ikke alt

Røst er en av vinnerne i det nye inntektssystemet for kommunene, sammen med Træna og Værøy. Etter omleggingen vil Røst få 17.757 kroner mer per innbygger i tilskudd. Da nyheten ble kjent, kalte ordføreren det for «en gledens dag».

Statsforvalteren i Nordland konkluderte i sitt kommunebilde i september i fjor at mye er på stell i Røst. Statsforvalteren pekte på tre områder som er spesielt gode: økonomi, barnevern og samfunnssikkerhet og beredskap. Men også på fire svake områder: barnehage, grunnskole, kommunehelsetjenesten samt miljø og klima.

Ifølge Statsforvalteren er den største utfordringen innen barnehage, skole og kommunehelsetjeneste lite fagmiljø og utfordringer med å rekruttere kvalifisert personell. 

For framtida trekker Statsforvalteren spesielt fram at Røst vil få en utfordring med høyere andel eldre i kombinasjon med befolkningsnedgang. Fra 2003 til 2024 sank innbyggertallet på Røst fra 641 til 459.

Her er lista

  • Ivar Edmund Vatten (60), arbeidsledig, Halsa
  • Thomas Rasmussen (44), avdelingsleder, Vardø
  • Geir Jøsendal (70), advokat (H), Midtre Gauldal
  • Trond Holm (48), opplæringskonsulent, Arendal
  • Robin Lindgren (33), salgs- og markedssjef, Älvsbyn
  • Anita Ollianne Sletvold (43), ingen, Eidsvoll
  • Cesilie Janette Borge (54), partner i People bemannings- og rekrutteringsbyrå
  • Liudmyla Dashytska (43), lærerassistent, Hemnes
  • Knut Ragnar Johannessen (58), interimsleder, Oslo

To personer har fått innvilget unntak fra søkerlista. Begge er menn.

Powered by Labrador CMS