Nyheter

Skiptvet-ordfører Cecilie Agnalt (Ap) håper at kommunestyret kan ansette ny toppleder i ekstraordinært kommunestyremøte i slutten av juni.
Skiptvet-ordfører Cecilie Agnalt (Ap) håper at kommunestyret kan ansette ny toppleder i ekstraordinært kommunestyremøte i slutten av juni.

Må på ny topplederjakt etter halvannet år

13 søkere kjemper om å bli ny kommunedirektør i Skiptvet.

Publisert Sist oppdatert

I begynnelsen av mai fikk Skiptvet-politikerne beskjed om at Hasse Ekman slutter som kommunedirektør, etter et drøyt år i jobben. Han sa opp for å begynne i KS konsulent.

Med det måtte ordfører Cecilie Agnalt (Ap) og resten av Skiptvet-politikerne på lederjakt. Nå står det igjen 13 navn på søkerlista, etter at ni trakk seg. 

Blant de som gjenstår er Øyvind Næss, kommunedirektør i Måsøy. Han har knapt ti måneder bak seg i finnmarkskommunen, før han nå søker seg sørover. På lista står også to som inngikk sluttavtale som kommunedirektør: Torbjørn Simonsen og Rune Kloster Tvedt.

– Vi har fått inn 22 søkere. Det er veldig bra. Alle søkerne har vært gode. Alle er kvalifisert på hver sin måte. Mange ønsket unntak fra offentlighet, noen med tynn begrunnelse, og de fikk tilbakemelding om det. Flere valgte å trekke søknaden, sier Agnalt.

Hun håper at kommunestyret kan ansette ny toppleder i et ekstraordinært møte i slutten av juni.

Må kutte kraftig

Den nye kommunedirektøren vil møte en kommune som endte med et negativt driftsresultat på 10,8 millioner kroner i fjor. I prosent av brutto driftsinntekter utgjorde det -2,7 prosent. Det var andre år på rad at østfoldkommunen gikk på en smell.

Allerede i 2023 begynte kommunen å stramme inn livreima. 16. april ga kommunestyret marsjordre om ytterligere innsparinger. Deriblant redusert bemanning på sykehjem, kutte i renhold, kutte i omsorgslønn, kutte i dagtilbud og kutte i spesialpedagogiske tiltak. 

Fra før er to kommunalsjefstillinger barbert vekk, sammen med virksomhetsleder eiendom og prosjekt.

Agnalt sier at mye av årsaken til de to siste årenes underskudd er at kommunen mistet basistilskuddet. I tillegg har den ressurskrevende brukere med store behov. Ordføreren mener det egentlig er en sak for Stortinget, siden staten har lagt ned mange institusjonsplasser.

– Det får en konsekvens som kommunene må hanskes med, sier Agnalt.

Lokker med ro

– Hva blir den neste kommunedirektørens største utfordring?

– Dagens kommunedirektør har vært hos oss i halvannet år, og har lagt et veldig godt grunnlag. Han har høy tillit blant politikere og innbyggere. Den nye må fortsette å gjøre den jobben. Det å få en kommune på rett kjøl, krever høy faglighet, tillit og møysommelig arbeid, sier Agnalt.

Krevende økonomi til tross; ordføreren ser ikke mørkt på tilværelsen. Hun peker på at forslag til nytt inntektssystem vil gi Skiptvet 11 millioner kroner i ekstrainntekter fra 2025. 

– Vi er en kommune med veldig politisk ro. Vi har debatter med høy faglighet og mye kraft, med et politisk klima der det er vilje til å stå sammen som kommune. Jeg vet at ikke alle kommuner er det forunt, sier Agnalt.

Her er lista

  • Morten Skogstø (53), Vestby
  • Rune Kloster Tvedt (60), Randaberg
  • Øivind Næss (56), kommunedirektør, Nøtterøy
  • Torbjørn Simonsen (57), kommunedirektør, Harstad
  • Susanne Hagen (40), seniorrådgiver, Oslo
  • Charles Hansen (59), resultatområdeleder og dommer i Domstoladministrasjonen, Fredrikstad
  • Helene Meyer Zetlitz (46), rektor, Son

Seks personer har fått innvilget unntak fra offentlighet på søkerlista. Det er fire menn og to kvinner. Ni personer trakk søknaden før søkerlista ble offentliggjort.

Powered by Labrador CMS