Nyheter

Trond Henriksen, kommunedirektør i Båtsfjord, begynte å tjene egne lommepenger som niåring.
Trond Henriksen, kommunedirektør i Båtsfjord, begynte å tjene egne lommepenger som niåring.

Min første jobb: Stablet tørrfisk som niåring

Da han var 12 år gammel, fikk han kritekort på nærbutikken. Kommunedirektør Trond Henriksen i Båtsfjord kan ennå huske følelsen av tillit.

Publisert Sist oppdatert

Trond Henriksen

Kommunedirektør i Båtsfjord siden 2016.

Utdanning: industrimekaniker og teknisk fagskole

Arbeidserfaring: teknisk leder i Båtsfjord kommune, gründer, eier og daglig leder i Bygg og industriservice AS.

Hva var din første betalte jobb? spurte Kommunal Rapport i årets kommunedirektørundersøkelse. Trond Henriksen i Båtsfjord startet karrieren med å stable tørrfisk.

– Hvordan fikk du jobben?

– Jeg hadde en kamerat som hadde en far som var disponent på et fiskemottak. Gjennom han fikk jeg min første jobb med å stable tørrfisk på fiskemottaket. Jeg var vel ni år. 

– I dag høres det ut som ulovlig barnearbeid?

– Dette var for 47 år siden. På den tida var det helt vanlig. Andre hadde potetferie. Vi hadde loddeferie, der vi fikk fri fra skolen. Du begynte med tungeskjæring, før du gikk over til tørrfiskstabling. Så over til saltfisk. Det var en måte å skaffe seg lommepenger på. Det var en del av kulturen. Til slutt ble jeg gulvgutt på fileten. Det fortsatte jeg med til jeg var 16. I dag er det ganske regulert. Bare det å komme inn på fiskebrukene er regulert i dag.

– Hva gikk jobben ut på?

– Jeg tok tørrfisk ned fra hjellene, der de hang til tørk. Jeg samlet dem, tok dem inn og stablet dem på et mørkt loft til båtene kom og hentet dem.

– Hva lærte du?

– Gleden av å ha arbeid. Både å gå på arbeid og ha inntekt. Som 12-åring fikk jeg kritekort på butikken. Det var vanlig å krite mellom lønningene. Når lønningen kom, måtte man betale det man skyldte. Det var veldig mye basert på tillit.

– Hva har du tatt med deg videre?

– Det må være gleden av å gå på jobb. Jeg trives på jobb. Det var fint å gå på jobb, tjene penger og bruke dem til det jeg hadde lyst til. Gleden ved å gå på jobb har jeg ennå. Det er givende, og det er et sosialt fellesskap. 

Kommunedirektørundersøkelsen 2024

Kommunedirektørundersøkelsen er en årlig spørreundersøkelse fra Kommunal Rapport.

Samtlige kommunedirektører får tilsendt et digitalt spørreskjema via kommunens postmottak.

I år ble skjemaet sendt ut i juni.

155 kommunedirektører har besvart årets undersøkelse.

Powered by Labrador CMS