Nyheter

Mangel på boliger er en av de største utfordringene for øykommunen Træna. Det skaper problemer både for næringsliv og mottak av flyktninger. Her ser vi Træna med de karakteristiske fjellformasjonene i bakgrunnen.
Mangel på boliger er en av de største utfordringene for øykommunen Træna. Det skaper problemer både for næringsliv og mottak av flyktninger. Her ser vi Træna med de karakteristiske fjellformasjonene i bakgrunnen.

Ni vil lede øykommune langt ute i havgapet

Træna er én av Norges minste kommuner. Men også en av vinnerne i forslag til nytt inntektssystem.

Publisert Sist oppdatert

I vår ga Torild Fogelberg Hansen kommunestyret beskjed om at hennes tid som toppleder snart er over. Etter fire år som kommunedirektør i Træna, vil Hansen pensjonere seg. Hennes siste dag i sjefsstolen blir 31. oktober.

Nå vil ni personer overta Hansens jobb. Blant dem er Rune Kloster Tvedt, som mistet jobben som kommunedirektør i Hå i november.

– Tre skallet av ganske tidlig. Vi har snakket med seks, og står nå igjen med fire søkere, som vi vil ha ytterligere prosess på. Vi mener absolutt at vi har vår neste kommunedirektør blant de fire som står igjen, sier ordfører Trond Vegard Sletten (Ap).

Han håper at kommunestyret kan ansette neste toppleder før sommerferien. 

Får ti prosent mer

Træna er en av Norges minste kommuner, med 444 innbyggere fordelt på fire av kommunens 418 øyer, holmer og skjær. I august i fjor kom Træna seg ut av Robek, etter å ha stått på den økonomiske svartelista fra september 2021.

Træna-ordfører Trond Vegard Sletten (Ap) har tro på at kommunens neste toppleder befinner seg på søkerlista.

I mai ble det klart at øykommunene Træna, Røst og Værøy er blant vinnerne i forslag til nytt inntektssystem. Men selv om Træna får 19.125 kroner mer per innbygger, vil det – på grunn av folketallet – ikke utgjøre mer enn 8,5 millioner kroner.

– Det utgjør nesten 10 prosent økning på vårt lille budsjett. Vår nye kommunedirektør må finne en god måte å bruke disse pengene på, i samråd med politisk ledelse. Det er mange politikere som nå gnir seg i hendene. Det gjelder å bruke dem forsiktig, og ikke bruke dem opp på tøv. Det ligger et stort ansvar i å bruke pengene fornuftig, sier Sletten.

Ønsker ordføreren tilbake

I fjor endte Træna med et netto driftsresultat på 1,4 prosent. Det er en nedgang fra 2022 (4,3 prosent) og 2021 (7,6 prosent). 

Kommunedirektør Hansen lister i årsrapporten for 2023 opp kommunens største utfordringer: demografiutvikling, turnover, mangel på kompetent arbeidskraft, mangel på fritidstilbud og møteplasser, næringsutvikling og mangel på funksjonelle og attraktive boliger.

– En del stillinger er veldig personavhengige. Så lenge den som har stillingen, fortsetter, så går det bra. Straks vedkommende slutter, er vi i ei knipe, sier ordføreren.

Han er selv intensivsykepleier, og jobbet full tid som sykepleier i Træna da han ble valgt til ordfører. I en periode har kommunen måttet leie inn sykepleiervikar i Slettens fravær. I utgangspunktet har Træna fem sykepleiere.

– Det var blandede følelser på min arbeidsplass da jeg skulle tiltre som ordfører. «Måtte du bli snar der», sa kollegene. Det er rart å gå inn i en slik rolle når du har hatt en stilling i kommunal organisasjon, sier Sletten.

Her er lista

  • Erik Næss (61), fagsjef oppvekst i Averøy kommune, Averøy
  • Dijana Mickeviciene (57), direktør, Kauno Rajonas/Litauen
  • Kristian Kristiansen (46), samfunnsplanlegger, Træna
  • Thomas Rasmussen (44), avdelingsleder, Vardø
  • Ogne Undertun (56), rektor, Indre Fosen
  • Kristian Kvakland (30), manager ATM test and release, Trondheim
  • Rune Kloster Tvedt (59), kommunedirektør, Randaberg

To menn har fått innvilget unntak fra offentlighet på søkerlista.

Powered by Labrador CMS