Nyheter

Ordfører Hugo Jacobsen (Ap) i Lødingen uttalte i retten at medieomtalen av kommunens fjerning av kommunedirektøren har vært ødeleggende for kommunen.
Ordfører Hugo Jacobsen (Ap) i Lødingen uttalte i retten at medieomtalen av kommunens fjerning av kommunedirektøren har vært ødeleggende for kommunen.

Ordfører ut mot medieomtale: – Har skadet kommunen voldsomt

Lødingen-ordføreren er kritisk til hvordan fjerningen av kommunedirektøren ble dekket av mediene. Han mener kommunen ble påført store skader.Fakta

Publisert Sist oppdatert

– Det som har skjedd i mediene i etterkant av denne saken, har skadet kommunen voldsomt, sa ordfører Hugo Jacobsen i sin forklaring i retten før påske.

Fakta

  • Liv-Hege Martinussen ble fjernet fra stillingen som kommunedirektør i Lødingen 11. april i fjor.
  • Hun fikk ingen begrunnelse for hvorfor hun måtte gå på dagen.
  • Hun hadde frasagt seg stillingsvernet, og kommunen har pekt på at dette betyr at de ikke trenger å oppgi noen grunn for å fjerne henne.
  • Martinussen har saksøkt kommunen for usaklig bruk av styringsrett og ærekrenkelser.
  • Hun krever 2,5 millioner kroner av kommunen.
  • I slutten av mars møtte partene til hovedforhandling i Midtre Hålogaland tingrett.

– Media sliter med å telle

Kommunal Rapport har tidligere omtalt hvordan ordfører Hugo Jacobsen (Ap) forklarte seg om prosessen rundt kommunestyrets fjerning av Liv-Hege Martinussen som kommunedirektør.

Ordføreren ønsket også å fortelle om hvordan han opplevde mediedekningen av denne saken, og etter et drøyt minutt i vitneboksen rettet han kritikk mot mediene angående kommunens forbruk av kommunedirektører.

– Det er tydelig at mediene sliter med å telle i hvert fall, men vi som er i politikken klarer å telle. Det har vært tre kommunedirektører mens jeg har vært ordfører, så det som har stått i mediene om fem kommunedirektører, er jo ikke korrekt, sa Jacobsen.

Skulle lage pressemelding

Liv-Hege Martinussen var den tredje kommunedirektøren som forlot Lødingen med sluttavtale på fire år, og i overgangsperiodene har kommunen også hatt ansatte konstituert i topplederstillingen.

Ordføreren fortalte i retten at kommunen hadde planer om å legge ut en pressemelding om at kommunestyret hadde besluttet å avslutte arbeidsforholdet med kommunedirektøren. Før pressemeldingen ble skrevet, hadde mediene allerede koblet seg på, og han reagerte på mye av det som ble skrevet.

– Vi fikk raskt henvendelser fra mediene, og vi så fort at mye av det som kom ut var direkte feil, sa ordføreren.

Jacobsen viste til at det for eksempel feilaktig ble skrevet at det skal ha vært møter i formannskapet både 4. og 5. april. Så viste han på nytt til at noen hadde skrevet at det hadde vært fem kommunedirektører i Lødingen de siste årene.

– For meg forteller dette at det er i hvert fall ingen fra kommunestyret som har lekket. Vi klarer å telle til fem.

Ville si minst mulig

Ordføreren viste deretter til at hans strategi i denne saken var å si minst mulig, siden det var en personalsak. Han viste til at dette også hadde vært strategien de to foregående gangene kommunen avsluttet arbeidsforholdet med kommunens toppleder.

– Det har fungert godt, og vi har ikke gjort noe annerledes denne gangen. Så det kom som et sjokk, mye av det som kom ut her i tidlig fase, all den tid vi visste at tilgangen til informasjon var veldig begrenset, sa Jacobsen.

En helt annen liga

Kommunens advokat viste til at Jacobsen var gruppeleder for Ap da kommunen inngikk sluttavtale med daværende kommunedirektør Kjetil Skjeie våren 2019, og at Jacobsen var ordfører da kommunestyret inngikk sluttavtale med daværende kommunedirektør Per Gunnar Johnsen høsten 2021.

Kommunens advokat ville vite hvordan ordføreren opplevde medieomtalen fra disse to sakene sammenlignet med fjerningen av Martinussen.

– Den store forskjellen er det som har skjedd etter at man valgte iverksette sluttavtale, eller opphør av arbeidsforholdet, sa ordføreren.

Han pekte på at mediene har behandlet avgangen til Martinussen på en mer omfattende måte.

– Det er måten det er gjort på, med innsynskrav som er kommet, og det er begrenset hvem som har tilgang til informasjon. Det har vært i en helt annen liga enn det vi har hatt tidligere, sa Jacobsen.

Han viste senere til at det spesielt kom mange innsynskrav fra Kommunal Rapport som kommunen stilte seg undrende til.

Har «satt ut» økonomiavdelingen

Etter å ha forklart seg om saken i rundt 50 minutter fikk ordføreren spørsmål om det var noe vesentlig tema han ikke hadde vært innom. Da ville ordføreren gjerne si litt mer om hvordan han opplevde medienes kraftige interesse for denne saken.

Han viste til at kommunen hadde vært tvunget til å hente inn hjelp fra andre kommuner for å få utført helt essensielle kommunale oppgaver.

– Vi har satt ut vår økonomiavdeling til Narvik kommune, så vi har mistet de arbeidsplassene. I tillegg så hadde vi helt nylig en sykepleier som trakk seg fra stillingen fordi personen hadde lest det som står på nett som mediene har publisert, sa Jacobsen.

Sliter med å få ny leder

Ordføreren viste til at fjerningen av Martinussen ikke hadde vært en god sak for kommunen, snarere tvert imot.

– Den skaper store utfordringer for oss, og man vet at markedet for å rekruttere kompetanse og arbeidskraft er knallhard i Kommune-Norge allerede. Så dette gjør at vi får en ganske stor ulempe med oss som vi åpenbart får føle på.

Han viste også til at kommunen i etterkant av fjerningen av Martinussen to ganger har forsøkt å rekruttere ny kommunedirektør, uten å ha kommet i mål. Lødingen har nå 76 år gamle Ole Kristian Severinsen som konstituert kommunedirektør.

– Vi har ikke lykkes med dette, men vi har en ambisjon om å prøve på nytt igjen i løpet av våren. Så disse sakene har vært veldig negative for Lødingen kommune, sa Jacobsen.

Kommunal Rapport gjør oppmerksom på at det er journalisten som har skrevet denne saken som har rettet innsynskravene mot kommunen, som ordføreren viste til i retten.

Powered by Labrador CMS