Nyheter

Anita Orlund fikk med seg en årslønn etter å ha sluttet i Sør-Odal kommune. Det tilsvarte rundt 1,3 millioner kroner.
Anita Orlund fikk med seg en årslønn etter å ha sluttet i Sør-Odal kommune. Det tilsvarte rundt 1,3 millioner kroner.

Søkerflom etter toppleder som gikk på dagen

Anita Orlund forlot topplederjobben i Sør-Odal etter bråk rundt Glommasvingen skole. Nå vil 14 overta hennes jobb.

Publisert Sist oppdatert

14. mars var jobben som kommunedirektør i Sør-Odal over for Anita Orlund. Hun sluttet med umiddelbar virkning.

Orlunds avgang kom kort tid etter at en konflikt ved Glommasvingen skole toppet seg med at rektoren, Ingrid Maria Ulheim, gikk av med sluttavtale. Siden gikk også kommunalsjef for oppvekst, Kristin Granne, fra sin stilling.

Ann Helen Stangnes steppet inn som konstituert kommunedirektør. Hun er til vanlig kommunalsjef for samfunnsutvikling. Hennes navn står ikke blant de 14 søkerne på søkerlista.

– Jeg er fornøyd med antallet. Vi skal bare ha én, men det er alltid hyggelig at det er interesse for stillingen. Jeg synes det er godt kvalifiserte folk med relevant erfaring, sier ordfører Knut Hvithammer (Ap).

Målet er å ansette ny toppleder før sommerferien, sannsynligvis i et ekstraordinært kommunestyremøte i månedsskiftet juni/juli.

Krevde rektor gjeninnsatt

16. april vedtok kommunestyret enstemmig å be kommunedirektøren ta kontakt med tidligere rektor ved Glommasvingen skole for å oppheve sluttavtalen og gå i forhandlinger om gjeninntreden som rektor. Sju representanter krevde deretter lovlighetskontroll.

Til neste møte i kommunestyret ba kommunedirektøren kommunestyret om å trekke vedtaket. Begrunnelsen var at det strider mot kommunelovens bestemmelser om at det er kommunedirektøren som har det løpende personalansvaret for administrasjonen. 14. mai sa kommunestyrets flertall nei til å trekke vedtaket.

– Det har vært en krevende seinvinter og vår, det har det. Jeg har vist til kommunelovens skille mellom politikk og administrasjon. Kommunestyret har kommet litt langt inn på kommunedirektørens domene. Stillingen som rektor er lyst ut, med søknadsfrist i dag. Det er spennende, sier Hvithammer.

Han stemte for å oppheve ordren til kommunedirektøren, sammen med resten av Ap-gruppa, Pensjonistpartiet, deler av bygdelista og deler av Senterpartiet.

Krevende demografi

Ordføreren sier at Sør-Odals store utfordring er demografien, der kommunen må ruste seg for en langt større andel eldre enn i dag. Kommunen sliter også med utenforskap, og at mange unge dropper ut av videregående skole.

– På kort sikt må utfordringene rundt Glommasvingen skole løses. Vi har ikke råd til annet. I 2019 la vi ned alle grendeskolene og åpnet Glommasvingen. Den kom aldri ordentlig i gang, før koronapandemien traff oss. En viktig oppgave for ny kommunedirektør blir å jobbe med den kulturen. Vi har bevilget pengene, sier Hvithammer.

Han sier at han tror alle vil det beste for Glommasvingen skole.

Her er lista

  • Sven O. Nylænder (61), direktør, Kongsvinger
  • Torbjørn Simonsen (57), tidligere kommunedirektør, Harstad
  • Frode Rogstadmoen (41), selvstendig næringsdrivende, Slåstad
  • Arvid Lyngnes (46), vikarlærer, Lillestrøm
  • Rune Lund (58), kommunalsjef, Kongsvinger
  • Monica Newman (50), avdelingsdirektør, Råholt
  • Morten Undseth (30), markedssjef, Skedsmokorset
  • Leiv Erik Dahl (48), avdelingssjef, Jessheim
  • Thomas Karlsson (41), service og ettermarkedssjef, Hamar

Fire personer har fått innvilget unntak fra offentlighet på søkerlista. Det er tre menn og én kvinne.

Powered by Labrador CMS