Nyheter

Ordfører Kennet Tømmermo Reitan (Samarbeidslista) i Røyrvik er fornøyd med at kommunen har fått ti søkere til topplederstillingen, trass i økonomisk trøbbel.
Ordfører Kennet Tømmermo Reitan (Samarbeidslista) i Røyrvik er fornøyd med at kommunen har fått ti søkere til topplederstillingen, trass i økonomisk trøbbel.

Ti vil lede kommune i pengeknipe

Røyrvik har innført både innkjøps-, innleie- og ansettelsesstopp, og må spare inn 6,5 millioner i 2024. Likevel lar ti seg friste av topplederjobben.

Publisert Sist oppdatert

Regnskapet for Røyrvik kommune viser et merforbruk på nær 10 millioner kroner. Med det regner kommuneledelsen med at trøndelagskommunen er på vei inn i Robek.

Kommunen har informert innbyggerne om at det er innført innkjøps-, innleie- og ansettelsesstopp med umiddelbar virkning. «Vi må nå sette på nødbremsen og gjøre umiddelbare tiltak. Dette vil gå ut over tjenestetilbudet i kommunen vår, og vi må nå prioritere de lovpålagte oppgavene», skriver fungerende kommunedirektør Mai Alsgård på Røyrviks nettsider.

Til tross for pengeknipa har 10 personer søkt jobb som ny kommunedirektør. Den forrige topplederen Ellinor Marita Jåma inngikk sluttavtale i desember, etter lang tids sykemelding. Også fungerende kommunedirektør Mai Alsgård har sagt opp – for å bli pensjonist.

– Med det bakteppet vi har i Røyrvik, synes vi det er bra at vi har fått ti søkere. Vi er en liten kommune i innbyggertall, og med de økonomiske utfordringene vi har, så synes jeg det er bra, sier ordfører Kennet Tømmermo Reitan (Samarbeidslista) i Røyrvik.

Tungt å snu

Fungerende kommunedirektør Mai Alsgård har sagt til Namdalsavisa at det økonomiske uføret har vart i flere år. I 2022 var Røyrvik gjennom ei stor omstilling, der kommunen nedbemannet 8 årsverk. Likevel klarte de ikke å omstille organisasjonen, sa Alsgård til avisa.

Kommunen med 425 innbyggere er ifølge Alsgård 78 prosent dyrere å drive enn gjennomsnittskommunen.

– Det er noen utfordringer. Åtte årsverk ble sagt opp, men organisasjonen fortsatte på samme måte som før, men med færre hoder eller med de oppsagte som vikarer. Vi omstille oss. Vi må spørre: Hva er lovpålagt, og hva er ikke? Hver enkelt ansatt må spørre seg om det er noe de gjør, som er overflødig, sier Reitan.

Få å spille på

Ifølge ordføreren er det ca. 70 årsverk som jobber i Røyrvik kommune. Sentraladministrasjonen består normalt av 3,6 årsverk. Da er også kommunedirektøren inkludert.

– Det å være kommunedirektør hos oss, er ikke det samme som å være kommunedirektør i Namsos eller Trondheim. I en stor kommune har du mange å spille på og delegere til. Er du ansatt som toppleder i Røyrvik, må du helt ned i driften. Kommunedirektøren er kjent for alle, og innbyggerne går gjerne rett inn på kontoret til topplederen om de er misfornøyde med noe, sier Reitan.

 Han håper at pilene snart skal peke oppover. Reitan viser til at Røyrvik er en omstillingskommune, og at de nå har en reguleringsplan som legger til rette for gruvedrift. Sametinget har hatt innsigelser, og hvorvidt planen får grønt lys, blir etter hvert opp til kommunalministeren.

Her er lista

  • Marte Wuttudal (23), prosessoperatør, Steinkjer
  • Ole Even Kruksve (60), statlig fosterfar, Indre Fosen
  • Erik Næss (61), fagsjef oppvekst, Averøy
  • Sigmund Havn (63), plan-, ressurs- og landbrukssjef, Sogndal
  • Thomas Rasmussen (44), avdelingsleder, Vardø
  • Olav Trana (55), eier/driver, Snåsa

Fire personer har fått innvilget unntak fra offentlighet på søkerlista. De er alle menn.

Powered by Labrador CMS