Leder

Det er nødvendig at begrepet universell utforming introduseres i lovteksten, mener Kommunal Rapport.
Det er nødvendig at begrepet universell utforming introduseres i lovteksten, mener Kommunal Rapport.

Alle må kunne få avlegge stemme

Det er et viktig og riktig skritt at forslaget til ny valglov skjerper kravene om universell utforming av valglokalene.

Publisert Sist oppdatert

Nylig la Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) fram forslag til ny valglov. Det er en lov som fortjener oppmerksomhet. Den regulerer sentrale sider ved gjennomføringen av valgprosessen.

Praktisk tilrettelegging slik at alle som kan stemme, får stemme, må være på plass.

Det er dermed en lov av interesse for kommunene. De har gjennom sine valgstyrer mye av det praktiske ansvaret for hvordan den demokratiske festdagen og den påfølgende opptellingen forløper.

En del av dette arbeidet er å sørge for at alle som har stemmerett, faktisk kan avlegge stemme. Derfor lovfestes blant annet et nytt krav om at valgstyrene skal sørge for at valglokalene er universelt utformet.

Det heter også at velgerne skal kunne ta seg inn i valglokalene uten hjelp. Bare når det foreligger særlige grunner, kan stemmingen legges til lokaler som velgerne ikke kan ta seg inn i uten hjelp. Valgstyret skal kunngjøre hvilke valglokaler dette gjelder.

Her går departementet lenger enn forslaget fra valglovutvalget. Utvalget tok i sin utredning, NOU 2020:6, bare til orde for å videreføre dagens lov. Departementet mener unntaksbestemmelsen her er for vid. KDD skriver i proposisjonen at det totalt sett ikke gjøres nok i kommunene for å tilrettelegge for at alle velgere skal kunne stemme.

Departementet kritiserer også at kommunale råd for funksjonsnedsettelser og eldreråd ikke alltid tas med i planleggingen.

Det er derfor nødvendig at begrepet universell utforming introduseres i lovteksten. Det er bra at departementet forplikter seg til å følge opp dette. Det er også bra at departementet, som i tillegg til valgansvaret også har ansvar for plan- og bygningsloven, vil presisere regelverket. Det varsles en konkretisering av hvilke bygningsmessige kvaliteter et bygg må ha for å kunne brukes som valglokale.

Lovforslaget inneholder en ny formålsbestemmelse. Der heter det at «loven skal sikre frie, hemmelige og tillitskapende valg». Tillit er det nye ordet her. Det avspeiler selvsagt at vi lever i en tid hvor vi er blitt mer opptatt av om ulike grupper i samfunnet stoler på demokratiske prosesser og organer.

Praktisk tilrettelegging slik at alle som kan stemme, får stemme, er en del av det som må være på plass for at vi skal ha tillit til valgene. Det sikrer også at Norge innfrir kravene i Den europeiske menneskerettskonvensjonen og FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter.

Powered by Labrador CMS