Leder

Nå kan kommuner søke om å delta i et nytt frikommuneforsøk. Helse og omsorg er én av sektorene som regjeringen trekker fram som aktuelle for forsøk.
Nå kan kommuner søke om å delta i et nytt frikommuneforsøk. Helse og omsorg er én av sektorene som regjeringen trekker fram som aktuelle for forsøk.

Bruk mulighetene i frikommuneforsøket!

Det er bra at frikommuneforsøket er i gang. Nå må kommunesektoren vise vilje til å utfordre dagens lovverk.

Publisert Sist oppdatert

Etter lang tids venting har regjeringen ved kommunal- og distriktsministeren endelig lansert et frikommuneforsøk. Kommuner og fylkeskommuner kan innen september sende en foreløpig søknad om fritak fra lover og regler innen alle sektorer eller på tvers av sektorer. Forsøkene skal skje innenfor hjemlene i forsøksloven og forsøkshjemlene i sektorlovene. Endelige søknader må være klare innen april neste år.

Vil forsøket utfordre den statlige styringen?

Som kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik sa i forbindelse med lansering, må offentlig sektor utvikles og fornyes for å sikre gode velferdstilbud.

Ingen er uenig i det, og det skjer allerede. En rekke kommuner og fylkeskommuner driver kontinuerlig forbedring og endring innenfor dagens omfattende lovverk og mange reguleringer.

Frikommuneforsøket vil kunne stimulere til ytterligere nytenkning. Men vil forsøket utfordre den statlige styringen og gi den omdreiningen utviklingsarbeidet trenger, gitt de utfordringene sektoren står overfor?

Det er å håpe, men det er ikke sikkert. Forsøkene skal skje innenfor dagens lovverk og forsøksloven. Et mer generelt fritak fra lover og regler, slik Danmark har satt i gang, har vi ikke fått.

Utfordringen med dagens forsøkslov er at den er lite kjent og lite brukt. Det er riktig at nysgjerrige kommuner og fylkeskommuner har kunnet søke om å få sette i gang forsøk. Det har altså ikke skjedd. Erfaringene fra det forrige frikommuneforsøket, i perioden 1986–1992, viser at det må være politisk oppmerksomhet og prestisje rundt slike forsøk.

KS hilser forsøksordningen velkommen, men mener samtidig at det bør utarbeides et nytt juridisk grunnlag for forsøk og eksperimentering. – Det handler om å våge å gi slipp på statlig styring og kontroll, og sikre kommunene selvstendighet i oppgaveløsninger, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Kommunalministerens svar er at det ville tatt altfor lang tid å komme i gang hvis lover og regler skulle endres. Det er selvsagt ikke gjort over natta å rydde en lysning i den forskrifts- og lovjungelen som styrer kommunesektoren. Regjeringen har sittet i posisjon i vel halvannet år. Det burde ha vært tid nok til å komme med et forsøk som går dristigere og djervere til verks.

Nå er det opp til kommunene å fremme søknader som kan frigjøre sektoren fra unødvendig statlig styring og skape entusiasme, oppmerksomhet og trøkk rundt forsøkene. Her bør kommunene kjenne sin besøkelsestid.

Powered by Labrador CMS