Leder

Lokalsamfunn og lokalpolitikere, blant annet i Harstad, reagerte kraftig på det de oppfattet som manglende involvering da Helse Norge nylig skulle behandle framtidig organisering av spesialisthelsetjenesten.
Lokalsamfunn og lokalpolitikere, blant annet i Harstad, reagerte kraftig på det de oppfattet som manglende involvering da Helse Norge nylig skulle behandle framtidig organisering av spesialisthelsetjenesten.

Helseregioner må ha bakkekontakt

Bedre samhandling innen helsevesenet blir vanskelig hvis en helseregion ikke samarbeider med kommunene.

Publisert Sist oppdatert

Administrasjon og styre i Helse Nord har fått seg en nødvendig vekker om samhandling i praksis. Lokalsamfunn og lokalpolitikere reagerte nemlig kraftig da styret i regionen nylig skulle behandle framtidig organisering av spesialisthelsetjenesten i de nordligste fylkene. «Tiltak for å sikre bærekraft i Helse Nord», het saken.

Det er forståelig at lokalpolitikerne reagerer på vegne av sine lokalsamfunn.

Lokalpolitikerne mente de ikke ble hørt. Manglende medvirkning og involvering er i strid med helse- og omsorgstjenesteloven, het det for eksempel i et brev fra 47 ordførere i Sør-Troms og Nordland.

Ordførerne styrer kommuner som har ansvar for å følge opp pasienter som sykehusene skriver ut. Det stilles stadig større krav til kommunehelsetjenesten. Det er derfor forståelig at lokalpolitikerne reagerer på vegne av sine lokalsamfunn.

I en situasjon med store underskudd i helseregionen og en gryende diskusjon om sykehusstruktur og lokale helsetilbud, får selvsagt en slik prosess oppmerksomhet. Organiseringen av helsevesenet er en viktig del av attraktive lokalsamfunn. Det gjelder alle overalt, men kan oppleves spesielt dramatisk der befolkningsnedgang og tilgang på arbeidskraft er et problem.

Det skal sies at Helse Nord har tatt til seg reaksjonene. Før styremøtet rykket den nye fungerende direktøren, Marit Lind, ut og sa at når konkrete tiltak skal vurderes, vil berørte kommuner bli involvert. Etter styremøtet forsikret styreleder Renate Larsen at «enhver endring vil kunne få konsekvenser i andre deler av tjenesten og regionen, også i primærhelsetjenesten i kommunene».

Styret har derfor bedt direktøren om å sikre god medvirkning også fra kommunene og primærhelsetjenesten i det videre arbeidet.

Samtidig har styret ambisjon om å gjennomføre det som må bli en omfattende endring av funksjons- og oppgavedelingen innen utgangen av året.

Det er ikke uten videre realistisk i et valgår. For eksempel vil Senterpartiets landsmøte om kort tid trolig vedta en uttalelse som slår ring om et desentralisert sykehustilbud.

Omstilling i dette omfanget krever tid. Et tilleggsmoment er at styret i Helse Nord har tatt til orde for et pilotforsøk med samordning av kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Det er i tråd med hva et flertall i Helsepersonellkommisjonen har foreslått. Hvis det settes i gang, må det få virke en stund.

Uansett må denne prosessen dyrke fram samarbeid og samhandling mellom kommune og stat. Bare slik er det mulig å møte de store utfordringene på feltet.

Powered by Labrador CMS