Leder

Det er mye lærdom å hente i uttalelsen fra sivilombud Hanne Harlem om offentlig ansattes ytringsfrihet i sosiale medier, mener Kommunal Rapport.
Det er mye lærdom å hente i uttalelsen fra sivilombud Hanne Harlem om offentlig ansattes ytringsfrihet i sosiale medier, mener Kommunal Rapport.

Kritikkverdig krenking av ytring

Sivilombudets ferske kritikk av Tjeldsund kommune er alvorlig. Kommunalt ansatte har stor ytringsfrihet. Interne reglement kan ikke begrense den, uansett intensjon.

Publisert Sist oppdatert

Det er mye lærdom å hente i Sivilombudets uttalelse om offentlig ansattes ytringsfrihet i sosiale medier. Den viktigste er kanskje at politikere og administrative toppledere ikke uten videre skal stille spørsmål ved ansattes rett til å ytre seg. Ytringsfriheten er vid. Ansatte skal ikke frykte represalier og korrigeringer for å si hva de mener.

Ordføreren forsikrer at en beklagelse vil komme. Det er på sin plass.

En annen lærdom er det at å nedfelle retningslinjer som skal regulere ansattes ytringsfrihet, ikke er en god idé. Litt for mange kommuner driver med det, ifølge en undersøkelse fra Norsk Journalistlag. Det bør de slutte med. Vi har allerede et lovverk for hva som er lovlige ytringer.

Bakgrunnen for kritikken fra Sivilombudet er en tilsynelatende harmløs og humoristisk ytring på Facebook. En innbygger, som også er lærer i kommunen, hadde publisert et bilde av seg selv og en bekjent som kom på døra under Halloween i fjor, utkledd som rådmannen i kommunen. Teksten lød: «Det skumleste man kan få på døra. Rådmannen Selveste. Med budskapet «død over distriktene». Dagens beste kostyme».

Bildet henviste til rådmannens omstridte budsjettforslag, med kutt i skoletilbud og omsorgstilbud.

Politikerne likte det ikke. Ytringen ble behandlet i formannskapet under overskriften «Trakassering av rådmannen». Formannskapet vedtok å ta avstand fra at «ansatte i kommunen skulle ytre sine meninger på den måten».

Læreren ble innkalt til et møte der kommunen ga uttrykk for at ytringen var legitim, men «etisk betenkelig». Læreren ble oppfordret til å unngå å ytre seg slik senere. Daværende ordfører kritiserte ytringen offentlig.

Naturlig nok ble læreren påvirket av dette. Hun skaffet seg juridisk bistand fra Utdanningsforbundet. Også kommunen innhentet en juridisk vurdering. Den konkluderte, selvsagt, med at ytringen på Facebook var legitim. Kommunen kunne heller ikke begrense lærerens ytringsfrihet ved å vise til et internt reglement.

Sivilombudet ber kommunen gjøre det klart for den ansatte at ytringen var legitim, også i det som kalles form og forum. Ombudet skriver også at arbeidsgiver har opptrådt utilbørlig. Kommunen blir dessuten bedt om å gjøre nødvendige endringer i sitt reglement og beklage håndteringen.

Nyvalgt ordfører Robin Ridderseth forsikrer at en beklagelse vil komme. Det er på sin plass. Slik atferd er ikke akseptabel.

Powered by Labrador CMS