Leder

Ordfører Pål Terje Rørby (Sp) har for annen gang i senere tid beklaget kommunal maktmisbruk overfor en innbygger i kommunen. Det er bra at unnskyldning blir gitt, mener Kommunal Rapport.
Ordfører Pål Terje Rørby (Sp) har for annen gang i senere tid beklaget kommunal maktmisbruk overfor en innbygger i kommunen. Det er bra at unnskyldning blir gitt, mener Kommunal Rapport.

Når maktmisbruk har skjedd: Beklag!

Det er bra at en kommune er i stand til å beklage maktmisbruk overfor enkeltpersoner, slik Hemsedal nylig gjorde etter en bitter strid.

Publisert Sist oppdatert

Det er kommunen og dens medarbeidere som forvalter makt og myndighet i møte med innbyggerne. Derfor påhviler det myndighetsorganet å vurdere nøye hvilke skritt de foretar når det oppstår konflikt med enkeltmennesker.

Kommunens opptreden må forstås i lys av en tidligere varslingssak.

Den vurderingen ser det ut til at politikerne i Hemsedal var i stand til å foreta, da de i juni ble orientert om en konflikt mellom moren til en elev og rektoren på en av kommunens skoler.

Kommunal Rapport kunne sist uke fortelle om striden. Den har sitt utspring i et samarbeidsmøte mellom skole og hjem i fjor høst. Møtet endte med alt annet enn samarbeid. Kommunen politianmeldte moren for trusler, sjikane og spredning av bygdesladder om rektoren.

Moren på sin side mente seg utsatt for urettmessige beskyldninger på møtet. I tillegg ble hun gjenstand for en anonym bekymringsmelding til barnevernet. Den ble ringt inn av en ansatt i helsevesenet* og bekjent av rektoren. Vedkommende hevder at hun gjorde det som privatperson, og uavhengig av konflikten. Barnevernets undersøkelser konkluderte med at omsorgsevnen var god.

Hemsedal valgte i januar i år å trekke politianmeldelsen. Seinere har kommunen kommet med en uforbeholden unnskyldning overfor moren. Konstituert kommunedirektør har beklaget reaksjonen overfor moren på vegne av kommunen. Advokatkostnader er også blitt dekket.

Kommunen har nå gitt moren en skriftlig beklagelse, der hun blir takket for at hun sa ifra.

Kommunens opptreden må forstås i lys av en tidligere varslingssak i Hemsedal. * Den endte med at kommunen ble dømt for gjengjeldelse mot varsleren.

Ifølge ordfører Pål Rørby (Sp) ble politisk nivå informert om saken da den «hadde kommet et stykke på vei». Formannskapet har deretter blitt fortløpende informert. Ordføreren uttrykker at virkemidlene som ble brukt tidlig i denne saken, ikke var godt nok kvalitetssikret.

– Det minste vi må kunne forvente er at vi tar med oss de lærdomspunktene vi fikk fra varslingssaken, og bruker de i denne saken, som ikke er lik, men som har noen likhetstrekk, uttalte Rørby da han ble intervjuet i saken.

Slike konflikter er vanskelige for alle parter. Det er å håpe at Hemsedals vilje til selvransakelse kan bidra til at andre kommuner vurderer nøye hva som er riktig framgangsmåte når møtet med enkeltmennesker går mot konfrontasjon.

*Rettelse gjort 7. september 2023: I en tidligere versjon av denne lederen skrev vi at bekymringsmeldingen ble ringt inn av en ansatt i kommunen. Dette er ikke riktig, og setningen er rettet til at det var en ansatt i helsevesenet.

*Rettelse gjort 8. september 2023: Setningen "Den hadde også sitt utspring i en konflikt mellom en mor og skoleverket." er tatt ut, da den er misvisende. Varsleren varslet som arbeidstaker, ikke som mor. 

Powered by Labrador CMS