Leder

De manglende listene i Moss kan ha hatt betydning for valgresultatet. Da er det riktig å kreve omvalg, mener Kommunal Rapport.
De manglende listene i Moss kan ha hatt betydning for valgresultatet. Da er det riktig å kreve omvalg, mener Kommunal Rapport.

Omvalg i Moss er nødvendig

Tillit til valghandlingen er avgjørende for tilliten til demokratiet. Derfor er det riktig med omvalg i Moss.

Publisert Sist oppdatert

Kommunal- og distriktsdepartementet brukte ikke lang tid på å komme fram til at Moss kommune må holde omvalg til fylkestinget i Østfold. Avgjørelsen var nødvendig. Vi må sikre at valg går riktig for seg, slik at vi kan stole på resultatene.

Vi kan ikke ta lett på det å sikre at tilliten til valghandlingen er intakt.

Tusenvis av valgmedarbeidere er i sving i et utall valglokaler når det skal stemmes. Gitt det omfattende apparatet og risikoen for at det kan oppstå feil, gjennomføres valgene som regel uten store problemer.

En sjelden gang går det imidlertid så galt at det oppstår berettiget tvil om valgresultatet. Det var det som skjedde i Halmstad stemmekrets i Moss på valgdagen. I om lag 6,5 timer 11. september manglet det stemmesedler for Industri- og næringspartiet (INP). Tabben ble oppdaget av en velger.

INP manglet kun sju stemmer for å sikre seg et mandat nummer to i fylkestinget i Østfold. Mandatfordelingen betyr mye i et svært jevnt fylkestingsvalg. INP, og Pensjonistpartiet, valgte Arbeiderpartiet framfor Høyre i de forhandlingene som var etter det ordinære valget. Nå skal det stemmes, og kanskje forhandles, på nytt. 

Ingen vet hvor mange stemmer INP gikk glipp av på grunn av denne tabben. Departementet mener likevel det er sannsynlig at feilen ha hatt betydning for valgresultatet i Østfold fylke. Lovens vilkår om sannsynlighetsovervekt er dermed til stede. Det betyr at det er mer sannsynlig at feilen har påvirket mandatfordelingen enn at den ikke har det.

En feil i Balsfjord kommune, mangel på lister gjennom deler av dagen i en stemmekrets, ble til sammenligning ikke vurdert som like betydningsfull. Der avviste departementet klagen fra den lokale listen «Konservativt Balsfjord», som ble rammet av feilen. Departementet støttet valgstyrets vurdering av at det ikke var sannsynlighetsovervekt for at feilen kunne ha påvirket mandatfordelingen.

Med en valgdeltakelse under 60 prosent i Moss, kan det bli utfordrende å overbevise velgerne om å ta turen til valglokalene. Kommunen og de politiske partiene har likevel ikke annen mulighet enn å forsøke å mobilisere dem.

Enkelte vil kanskje innvende at dette betyr merkostnader og ekstra ressursbruk. Den innvendingen er underordnet når det er tilliten til valgdemokratiet dette handler om. Vi har ikke råd til å ta lett på det å sikre at tilliten er intakt.

Powered by Labrador CMS