Leder

PBL er i sin fulle rett til å påpeke svakheter ved dagens finansieringssystem, men kan ikke forlange særbehandling sammenlignet med andre private som tilbyr tjenester til kommunesektoren, mener Kommunal Rapport.
PBL er i sin fulle rett til å påpeke svakheter ved dagens finansieringssystem, men kan ikke forlange særbehandling sammenlignet med andre private som tilbyr tjenester til kommunesektoren, mener Kommunal Rapport.

PBL må ha tillit til lokal styring

Private barnehagers landsforbund (PBL) svekker forholdet til kommunesektoren når organisasjonen ikke har tillit til at kommunene kan forvalte et større ansvar for barnehagesektoren.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for PBLs skepsis er et forslag som Kunnskapsdepartementet sendte på høring i fjor høst. Forslaget vil gi kommunene mer innflytelse over styring og finansiering av barnehagesektoren.

Etter departementets mening er det nødvendig. Sektoren må tilpasse seg fallende fødselstall. Det er en fornuftig tilnærming.

Høringsuttalelsen fra PBL er ingen invitasjon til samarbeid med kommunene.

Forslaget åpner blant annet åpner for å gi kommunene mulighet til å endre godkjent antall barnehageplasser hvert 10. år ved overkapasitet i hele eller deler av kommunen. Reglene legger til rette for at kommunene får mer å si om drift, kvalitet og tilskudd.

Ja, det blir større lokalt handlingsrom. Likevel gjelder fortsatt nasjonale retningslinjer som skal sikre likebehandling.

Det er forståelig at PBL er opptatt av å sikre forutsigbarhet for eiere og drivere av private barnehager. Rundt halvparten av barnehagene er private. De har vært viktige for å sikre rask utbygging de siste tiårene. Det har også vært en lønnsom geskjeft.

Det er mindre forståelig at PBL i sitt omfattende høringssvar avviser at kommunene er i stand til å ta mer ansvar for sektoren.

PBL mener det øker risikoen for forskjellsbehandling. «Kommunene vil verken ha kompetanse, ressurser eller insentiver til å ivareta alle private barnehager på en likeverdig måte», heter det. Samtidig mener PBL at «lokaldemokratiets viktigste oppgave er å ta hensyn til de menneskene som bor der.»

Hvordan skal lokaldemokratiet respondere på lokale behov og forvalte lokale ressurser hvis det er statlige retningslinjer som skal styre sektoren?

Det vil fortsatt være behov for private barnehager, selv om det totale antall plasser skal reduseres. Det er ingen grunn til å tro at kommunene ikke vil forstå betydningen av å legge til rette for et variert barnehagetilbud. Der blir det plass for private initiativ som sikrer mangfold og valgfrihet.

PBL er i sin fulle rett til å påpeke svakheter ved dagens finansieringssystem og hvilke utfordringer en ny situasjon innebærer for den enkelte private barnehage. Men de kan ikke forlange særbehandling sammenlignet med andre private som tilbyr tjenester til kommunesektoren.

Heller enn å dyrke mistillit til det lokale selvstyret bør organisasjonen tilstrebe et konstruktivt samarbeid. Høringsuttalelsen fra PBL er ingen invitasjon til det.

Powered by Labrador CMS