Leder

Valgløftet ble presentert på kommunalpolitisk toppmøte nylig av styreleder Gunn Marit Helgesen (H) i KS, ordfører Marte Eide Klovning (Ap) i Utsira og varaordfører Abdullah Alsabeehg (Ap) i Oslo. Det ble overrakt til stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) og plenumsleder Tom Sottinen (Ap) på Sametinget.
Valgløftet ble presentert på kommunalpolitisk toppmøte nylig av styreleder Gunn Marit Helgesen (H) i KS, ordfører Marte Eide Klovning (Ap) i Utsira og varaordfører Abdullah Alsabeehg (Ap) i Oslo. Det ble overrakt til stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) og plenumsleder Tom Sottinen (Ap) på Sametinget.

Politikere må være gode rollemodeller

Det burde være unødvendig å minne om det. Men politikere må være gode rollemodeller i den offentlige debatten.

Publisert Sist oppdatert

For andre gang lanserer KS et valgløfte i forkant av kommunestyre- og fylkestingsvalget. Det forplikter lokalpolitikerne til å behandle hverandre med respekt og vise gjensidig tillit gjennom valgkampen og fram til høstens avstemming. Løftet vektlegger også en kunnskapsbasert debatt.

Valgløftet bidrar til nødvendig demokratisk beredskap.

Valgløftet ble presentert på kommunalpolitisk toppmøte nylig av styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen (H), ordfører Marte Eide Klovning (Ap) i Utsira og varaordfører Abdullah Alsabeehg (Ap) i Oslo. Det ble overrakt til stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) og plenumsleder Tom Sottinen (Ap) på Sametinget.

Valgløftet lister opp flere punkter som minner om hvorfor en saklig debatt er det som tjener demokratiet i det lange løp. Ett punkt er at politikere skal framstå som gode rollemodeller. Et annet er å bidra til opplysende og ansvarsfulle diskusjoner og debatter.

Det høres ut som noe som vi burde ta som en selvfølge i en norsk politisk virkelighet. Noe som hører mer hjemme i en 17.-mai-tale om demokratiet. Dessverre er det ikke slik. Demokratiet må hegnes om på ulike måter. Vi trenger derfor en kontinuerlig samtale om hvordan vi får et demokrati hvor velgerne kan stille de folkevalgte til ansvar og gi dem nytt mandat.

Én måte å få dette til på, er å rette oppmerksomheten mot hva den enkelte politiker kan gjøre. Også i debatten her hjemme forekommer det overtramp og usaklige personangrep. 

Friske debatter skal vi selvsagt tåle. Politikk er en kontaktsport, men hvis dette utarter, kan det skremme mennesker fra å delta i ordskiftet. I verste fall mister de troen på at demokratiet er viktig i deres hverdag. Da lar de være å stemme på valgdagen.

Og er det noe demokratiet ikke tåler å miste for mange av, er det velgere, de er de folkevalgtes oppdragsgivere. Derfor er det bra at det er et eget punkt i valgløftet om at politikere også skal vise barn og unge verdien av lokaldemokratiet.

I forkant av presentasjonen diskuterte representanter for politikere og presse i Kristiansand det politiske klimaet i sørlandsbyen. Foran siste lokalvalg var det særdeles opphetet med sterke påstander fra anonyme aktører. Både Fædrelandsvennens sjefredaktør, Eivind Ljøstad, og Arbeiderpartiets ordførerkandidat Kenneth Mørk, medgikk at de hadde vært for tilbakeholdne i møte med disse aktørene.

Det skulle ikke skje igjen, forsikret de. Den demokratiske beredskapen er med andre ord skjerpet hos aktørene i Kristiansand. Det bør den være også alle andre steder. Valgløftet er et bidrag til dette.

Powered by Labrador CMS