Leder

Kommunene har en nøkkelrolle både i den boligsosiale politikken og for å legge til rette for boligbygging. Samspillet stat og kommune må fungere. Det er derfor fornuftig å satse mer på Husbanken, mener Kommunal Rapport.
Kommunene har en nøkkelrolle både i den boligsosiale politikken og for å legge til rette for boligbygging. Samspillet stat og kommune må fungere. Det er derfor fornuftig å satse mer på Husbanken, mener Kommunal Rapport.

Positive boligsignaler krever oppfølging

Regjeringens boligmelding har gode anslag og analyser, blant annet om kommunenes rolle. Nå må ord følges av handling.

Publisert Sist oppdatert

Det er lett å si seg enig i regjeringens mål med boligpolitikken. I den ferske stortingsmeldingen heter det at «folk skal kunne bu i ein eigna bustad i heile landet».

Som departementet skriver, er den norske boligmodellen i stort vellykket. Fire av fem eier sin egen bolig. 

Det er fornuftig å satse mer på Husbanken.

Bakteppet for meldingen er likevel en mer urolig sektor. Boligbyggingen faller, bokostnadene har økt og leiemarkedet er mer presset. I tillegg skal politikken ta høyde for skjerpede klima- og miljøkrav.

Boligmassen må også tilpasses at flere eldre skal bo lenger hjemme.

Kommunene har en nøkkelrolle både i den boligsosiale politikken og for å legge til rette for boligbygging. Samspillet stat og kommune må fungere. Det er derfor fornuftig å satse mer på Husbanken. Blant annet skal ordningen med startlån utvides og forbedres. Flere mennesker kan skaffe seg egen bolig, selv om de sliter med finansieringen. Nå må ambisjonen følges opp med mer penger til Husbanken.

Det er bra at regjeringen vil styrke Husbankens rolle som faglig støttespiller for kommunene i det boligsosiale arbeidet. Kommunenes ansvar ble skjerpet i ny lov om boligsosialt arbeid. Mange kommuner har ansvar for områder med dårlige boforhold og andre levekårsproblemer. De vet at dette må håndteres godt for å unngå større problemer.

Staten og en del større kommuner har samarbeidet om satsinger i områder med levekårsproblemer. Det er planer om flere slike avtaler. Men kommunene trenger flere virkemidler, blant annet for å realisere regjeringens ambisjonen om en bærekraftig kommunal utleiesektor. Det er imidlertid positivt at kommunene skal få stille krav om boligsammensetningen i nye prosjekter for å sikre flere egen bolig.

For å øke boligbyggingen vil regjeringen forenkle plan- og byggesaksprosessene. Her kan digitalisering og kunstig intelligens bidra. Boligbyggingen må opp, og det må være enkelt å få tillatelse til vedlikehold og ombygging. Samtidig skal dette balanseres med skjerpede klima- og miljøkrav.

Mange distriktskommuner har etterlyst tiltak som kan øke boligbyggingen der markedet ikke fungerer. Noe er allerede gjort, men nå begrenser regjeringen seg til å si at nye tiltak skal vurderes.

Kan meldingen være til hjelp for å møte en mer krevende situasjon på boligområdet? På flere områder peker den ut riktig retning. Ambisjonen i debatten som kommer, må være å konkretisere og spisse de politiske tiltakene så langt det er mulig. Da er det viktig at kommunesektoren er til stede i ordskiftet.

Powered by Labrador CMS