Leder

En åpenbar utfordring for digitaliseringsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) er at hun også blir statsråd for statlig forvaltning og arbeidsgiverpolitikk, mener Kommunal Rapport.
En åpenbar utfordring for digitaliseringsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) er at hun også blir statsråd for statlig forvaltning og arbeidsgiverpolitikk, mener Kommunal Rapport.

Riktig å få på plass egen digitaliseringsminister

Det er all grunn til å hilse en egen digitaliseringsminister velkommen. Digitaliseringsarbeidet i offentlig sektor må forseres.

Publisert Sist oppdatert

Kommunal- og distriktsminister Erling Sande fra Senterpartiet og digitaliserings- og forvaltningsministeren Karianne Tung fra Arbeiderpartiet kan på hver sin måte bidra til å få fart på viktige saksområder for kommunesektoren når Kommunaldepartementet nå deles.

På digitaliseringsfeltet har det rett og slett gått for sakte.

På digitaliseringsområdet er det mye å ta tak i. Det trengs større kraft i arbeidet for å få på plass gode løsninger på tvers av sektorer og siloer i forvaltningen.

Det ble opprettet en statsråd for digitalisering i Solberg-regjeringen. Den ble ikke beholdt da Støres Ap/Sp-regjering overtok for to år siden. Det var beklagelig. Derfor var det riktig av partilederne, og regjeringens lederduo, Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum, å gjøre endringer også i Kommunal- og distriktsdepartementet nylig.

På digitaliseringsfeltet har det rett og slett gått for sakte. Vi lever i en tid hvor vi forventer smidige offentlige tjenester og effektiv ressursbruk. Teknologi gjør dette mulig.

Da må det legges til rette for digital transformasjon i sektorer og virksomheter.

Det krever ulike virkemidler og tiltak for å få til det som i realiteten innebærer «å endre de grunnleggende måtene virksomhetene løser oppgavene på ved hjelp av teknologi.» Formuleringen er hentet fra strategidokumentet Én digital sektor fra 2019. Det omhandler offentlig sektor og gjelder fram til 2025.

Det foreligger altså et godt utgangspunkt for Karianne Tung i form av en eksisterende strategi, som både stat og kommunesektor står bak. I tillegg er det satt i gang et arbeid med en ny nasjonal strategi på området. Det fins også gode arenaer for samhandling med kommunesektoren.

KS har også i det siste trappet opp innsatsen på feltet. Nylig ble selskapet KS Digitale Fellestjenester AS etablert. Selskapet skal utvikle virksomhetskritiske digitale fellesløsninger for medlemmene. Staten trengs likevel som partner og pådriver i arbeidet.

En åpenbar utfordring for digitaliseringsministeren at hun også blir statsråd for statlig forvaltning og arbeidsgiverpolitikk. Dette er områder som vil kreve tid og oppmerksomhet. Stikkord er byggingen av regjeringskvartalet og fornying av statlig forvaltning. 

Den kommunale kontaktflaten som fulgte med da statsråden var en del av Kommunaldepartementet, kan forsvinne.

Vi forventer at digitaliseringsministeren og hennes embetsverk opprettholder den tette kontakten med kommunesektoren. Skal Norge lykkes med digitaliseringen, må stat og kommune samhandle sømløst.

Powered by Labrador CMS