Leder

I gjeldende arealplaner er 164 kvadratkilometer av planlagt utbygging lagt til myrområder. Bildet er fra Flesberg kommune.
I gjeldende arealplaner er 164 kvadratkilometer av planlagt utbygging lagt til myrområder. Bildet er fra Flesberg kommune.

Riktig å verne verdifull myr

Skal vi begrense utslipp av klimagasser og ta vare på natur, må vi begrense nedbyggingen av verdifull myr. Dette må skje selv om lokale grunneiere, utbyggere og lokale myndigheter reagerer.

Publisert Sist oppdatert

Det er liten tvil om at en effektiv politikk for å få ned klimagassutslippene vil vekke motstand. Den vil snevre inn det politiske handlingsrommet og bety nei til ulike utbyggingsformål. I noen tilfeller vil den kunne utfordre det lokale selvstyret også.

Et forbud er nødvendig hvis Norge mener alvor med å slutte seg til ambisiøse internasjonale klima- og naturavtaler.

Miljødirektoratet la nylig fram et forslag i denne kategorien. Forbudet mot nedbygging av myr til utbyggingsformål er drastisk. Det er likevel nødvendig hvis Norge mener alvor med å slutte seg til ambisiøse internasjonale klima- og naturavtaler.

Bakgrunnen for forslaget er et vedtak i Stortinget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2023. I vedtaket heter det at målet er at forbudet reelt sett skal redusere nedbyggingen av myr. Naturtypen utgjør 9 prosent av landarealet i Norge.

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet var altså enig med budsjettpartner SV om å få på bordet et forslag i løpet av 2023. Nå er forslaget presentert og sendt på høring.

Det er forståelig at det vekker debatt. Kommunesektorens representanter, blant andre Jenny Følling (Sp), ordfører og nestleder i KS, har karakterisert forslaget som «et enormt inngrep» i den kommunale selvråderetten.

Vi kan ikke vurdere forslaget uten å forstå hvor viktig myra er for lagring av karbon, som økosystem for truede arter og bidrag til å minske virkningene av klimaendringer. I tillegg kommer hva myra betyr for rekreasjon, kulturlandskap og beitebruk.

I perioden 1990–2019 ble det bygget ned 20 kvadratkilometer myr. Nå har kommunene planer om å bygge ned langt mer, ifølge en kartlegging fra Norsk institutt for naturforskning. Den viser at i gjeldende arealplaner er 164 kvadratkilometer av den planlagte utbyggingen lagt til myrområder.

En slik nedbygging betyr store utslipp av de klimagassene vi skal forsøke å redusere utslippene av. I tillegg vil det gå ut over verdifulle arter.

Det er gjentatt mange ganger og i ulike sammenhenger hvor viktig kommunesektoren er for å få ned utslipp og tilpasse samfunnet de klimaendringene vi allerede opplever. Det betyr at kommuner og fylkeskommuner sitter med et stort ansvar for å fatte de riktige avgjørelsene. Det gjelder også når avgjørelsene betyr at lokal selvstyre må innordne seg en effektiv politikk for å møte klima- og naturkrisen.

Powered by Labrador CMS