Leder

Det vil være naturlig at et norsk-ukrainsk kommunesamarbeid finansieres over det femårige Nansen-programmet, mener Kommunal Rapport.
Det vil være naturlig at et norsk-ukrainsk kommunesamarbeid finansieres over det femårige Nansen-programmet, mener Kommunal Rapport.

Samarbeid med Ukraina må støttes

Samarbeid med ukrainske kommuner må inngå i Norges omfattende støtteprogram for det krigsherjede landet.

Publisert Sist oppdatert

I disse dager er det ett år siden det brutale russiske overfallet på Ukraina. Herjingene og lidelsene som rammer det ukrainske folket er ufattelige.

Vi må arbeide for å ta vare på sivilsamfunnet og de politiske institusjonene.

Vestlige land har sluttet helhjertet og bredt opp om Ukrainas frihetskamp. Den militære støtten er omfattende. Det er riktig når en vestlig nabo blir forsøkt okkupert av den russiske militærmaskinen. Samtidig foregår det også et samarbeid på den sivile siden. Det bidrar til at politiske institusjoner og lokalsamfunn fungerer og kan mobilisere til innsats i en ekstrem situasjon.

Flere norske kommuner er i ferd med å etablere samarbeid med ukrainske kommuner. Kommunal Rapport kunne før jul fortelle om Rogaland-kommunen Sokndal som tok imot representanter for kommunene Zaliztsi og Pidkamin.

KS har i samarbeid med søsterorganisasjonen Association of Ukrainian Cites (AUC) laget et opplegg for å bidra til gjenoppbygging og utvikling i Ukraina, blant annet gjennom styrking av lokaldemokratiet. Interessen er stor i begge land.

KS har henvendt til seg til utenriks- og forsvarsfraksjonene på Stortinget for å få finansiert arbeidet. Det vil være naturlig at et slikt opplegg finansieres over det femårige Nansen-programmet. Det har en ramme på 75 milliarder kroner, i utgangspunktet fordelt med 15 milliarder kroner per år fra 2023 til 2027.

Begrunnelsen for dette finner vi i avtaleteksten mellom stortingspartiene. Her heter det at programmet på sikt skal bidra til et velfungerende, demokratisk og trygt Ukraina. «Støtten skal bygge opp under demokratiske institusjoner, rettsstaten og et sterkt sivilsamfunn», heter det.

I tillegg legges det vekt på at etablerte organisasjoner med dokumentert leveringsevne, god kapasitet og gode kontrollsystemer er foretrukne kanaler for støtten. Dette passer for kommunesektoren og KS. 

KS har i over 30 år arbeidet internasjonalt med å styrke lokaldemokrati og styresett, blant annet gjennom prosjekter finansiert med EØS-midler.

I over ti år KS samarbeidet med Ukraina og AUC. Landet har de siste årene også gjennomført flere reformer på kommunesiden. Det har styrket sivilsamfunnet og den demokratiske beredskapen. Dette arbeidet vil også være viktig i bekjempelsen av korrupsjon.

Tragedien i Ukraina forsterkes av at det ikke er utsikter til stans i krigshandlingene, langt mindre en varig fred. Vi må likevel arbeide for å ta vare på sivilsamfunnet og de politiske institusjonene. De trengs nå og de trengs i framtiden.

Powered by Labrador CMS