Leder

I landstinget uttalelse heter det at regjeringen bør samordne nasjonale virkemidler, for å bidra til at barn og unge får et mer helhetlig tilbud på tvers av sektorer. Dette er helt nødvendig, mener Kommunal Rapport.
I landstinget uttalelse heter det at regjeringen bør samordne nasjonale virkemidler, for å bidra til at barn og unge får et mer helhetlig tilbud på tvers av sektorer. Dette er helt nødvendig, mener Kommunal Rapport.

Samarbeidet om barn og unge må styrkes

Det er lett å støtte uttalelsen fra KS' landsting om sterkere samarbeid mellom stat og kommune om gode og samordnede tjenester til barn og unge: Alle må bli inkludert i utdanning, arbeids- og samfunnsliv.

Publisert Sist oppdatert

Landstinget vedtok forleden seks vesentlige uttalelser – om kommuneøkonomi, natur og arealforvaltning, totalberedskap, Nasjonal transportplan, flyktninger og altså barn og unge.

Den som trenger hjelpen, må stå i sentrum.

At samarbeidet om tilbud til barn og unge må bli betydelig bedre, ble klart demonstrert med forrige ukes tilsynsrapport fra Statsforvalteren etter tvillingene Mina og Milles død under barnevernets omsorg.

De fikk ikke forsvarlig helsehjelp, konkluderer Statsforvalteren i Vestland, som har ført tilsyn med saken.

Indre Østfold kommune og Sykehuset i Østfold beklager at de ikke ga de to 16-åringene forsvarlig helsehjelp.

Alle parter må ta lærdom for å unngå at flere innbyggere skal oppleve noe i nærheten av dette.

Den som trenger hjelpen må stå i sentrum. Flere punkter fra den aktuelle landstingsuttalelsen kan legges til grunn i dette arbeidet.

Regjeringen bør samordne nasjonale virkemidler, for å bidra til at barn og unge får et mer helhetlig tilbud på tvers av sektorer, sier landstinget i den enstemmige uttalelsen.

Ja, regjeringen samordne nasjonale virkemidler.

Kommunene må få rom til å prøve ut nye og innovative løsninger, blant annet i organiseringen av tjenestene til barn og unge.

Ja, nødvendig handlingsrom kan være avgjørende for å utvikle nye løsninger. Det er verdt å merke seg.

Relevante ressurser må være tilgjengelig.

Samtidig må kommunesektoren gjøre sitt. Å styrke den forebyggende innsatsen mot utenforskap må stå sentralt og være kontinuerlig.

Det er å forvente at ikke minst barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) vil følge opp til beste for barn og unge.

Det blir også interessant å se virkningen av at Arbeids- og inkluderingsdepartementet nå har gitt kommuner samme mulighet som staten til å gjøre unntak fra kvalifikasjonsprinsippet. Det kan bety at flere utenfor arbeid og utdanning kan hjelpes inn i arbeidslivet.

Solide og samordnede tjenester er, sammen med inkludering, avgjørende for at de unge skal få gode liv, der de kan bidra når vi får færre i yrkesaktiv alder og flere eldre med økende behov for tjenester innen helse og omsorg.

Powered by Labrador CMS