Leder

Kommuner og fylkeskommuner har et selvstendig ansvar for å møte en endret virkelighet. Men verken de umiddelbare eller langsiktige kostnadene kan veltes over på kommuner, innbyggere og næringsliv, mener Kommunal Rapport. Bilder viser skader etter ekstremværet Hans i Ål kommune.
Kommuner og fylkeskommuner har et selvstendig ansvar for å møte en endret virkelighet. Men verken de umiddelbare eller langsiktige kostnadene kan veltes over på kommuner, innbyggere og næringsliv, mener Kommunal Rapport. Bilder viser skader etter ekstremværet Hans i Ål kommune.

Staten må stille opp etter Hans

Ekstremværet Hans har påført lokalsamfunn enorme skader. Staten må bidra massivt når regningene for opprydding og tilpassing til et tøffere klima skal betales.

Publisert Sist oppdatert

Det var imponerende å se hvordan kommunale, regionale og statlige myndigheter sammen med frivillige mobiliserte for å takle ekstremværet Hans. Store nedbørsmengder, flom og fare for flom krevde en slik kraftsamling.

Verken de umiddelbare eller langsiktige kostnadene kan veltes over på kommuner, innbyggere og næringsliv.

Flere tusen mennesker ble evakuert som følge av ekstremværet. Når akuttfasen nå synes å være over, venter et minst like utfordrende arbeid. Det skal ryddes, kartlegges, settes i stand og ikke minst hentes lærdom. Hvilke nye tiltak vil et tøffere klima kreve?

Det er å håpe at vi også i denne fasen vil se at myndigheter og aktører på ulike nivå makter å samarbeide. Det er liten tvil om at alt dette vil koste store summer og utfordre lokale, regionale og sentrale myndigheter. Det gjelder blant annet arbeidsmåter, kompetanse og planlegging.

Dette er også en anledning til å se om vi har gode nok ordninger for erstatning av ødelagt kommunal infrastruktur, hva som er kommunalt erstatningsansvar og riktig ansvarsfordeling for forebygging.

Også styringssystemer og retningslinjer må gjennomgås med tanke på neste hendelse som vil utfordre samfunnet.

Signalene fra statsministeren og ulike statsråder tyder på at situasjonen i kommunesektoren er forstått. Det mest åpenbare er at velviljen omsettes til handling. Det kan skje når regjeringen på sin budsjettkonferanse nå i august sørger for at bevilgningene til flom- og skredsikring øker på neste års statsbudsjett.

Nylig kunne vi lese i Kommunal Rapports nettavis at NVEs egne anslag sier at det med dagens bevilgningsnivå vil ta cirka 380 år å flom- og skredsikre de 50.000 bygningene med antatt behov for sikring mot 200-årsflom.

Klima- og miljødepartementet poengterer i den ferske stortingsmeldingen Klima i endring – sammen for et klimarobust samfunn – at kommunene har en nøkkelrolle i arbeidet med å håndtere de omfattende konsekvensene av klimaendringene og utvikle klimarobuste lokalsamfunn.

Kommuner og fylkeskommuner har et selvstendig ansvar for å møte en endret virkelighet. De må prioritere innenfor sine rammer, men alt dette forutsetter statlig medvirkning. Verken de umiddelbare eller langsiktige kostnadene kan veltes over på kommuner, innbyggere og næringsliv.

Klimaendringenes omfattende konsekvenser for samfunnet kan bare håndteres hvis stat og kommunesektor finner sammen om veien videre.

Powered by Labrador CMS