Leder

Stortingsflertallet burde gitt beskjed om at det haster med å få samhandlingen mellom kommune og sykehus opp til et nytt nivå, mener Kommunal Rapport.
Stortingsflertallet burde gitt beskjed om at det haster med å få samhandlingen mellom kommune og sykehus opp til et nytt nivå, mener Kommunal Rapport.

Tannløst om samhandling i helse

Stortingsflertallet skuffer i sin behandling av nasjonal helse- og samhandlingsplan. Det må settes mer fart på samhandlingen mellom kommune og sykehus.

Publisert Sist oppdatert

Kommunesektoren hadde forventninger til stortingsmeldingen som kom 1. mars. Endelig skulle samhandlingen med spesialisthelsetjenesten få oppmerksomhet.

Stortingsflertallet kunne vært tydeligere i komitéinnstillingen.

Daværende helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol varslet i Kommunal Rapport allerede i februar 2022 at samhandlingsreformen fra 2012 skulle fylles med ny energi. Hun viste til at samfunnet får flere eldre og flere mennesker med kronisk sykdom. – De bor i en kommune og trenger spesialisthelsetjenester ti–tjue ganger i året. Målet må være å samhandle bedre om disse pasientene, sa Kjerkol.

Noe er riktig nok gjort. Det er satt i gang samarbeid mellom sykehus og kommuner om kombinerte stillinger på tvers, blant annen innen svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen.

Regjeringen foreslo i mars også et nytt rekrutterings- og samhandlingstilskudd. Det skal bedre samarbeidet om tjenester til pasientene. Men tilskuddet springer ut av budsjettenigheten med SV i fjor, og handlet i første rekke om å bøte på kritisk personellmangel i Helse Nord.

Det gjenstår å se hva det betyr for å bedre den kritiske samhandlingen mellom kommune og sykehus.

Det er her stortingsflertallet, altså regjeringspartiene Ap og Sp pluss samarbeidspartiet SV, kunne vært tydeligere i komitéinnstillingen. I stedet nøyer de seg med å si seg enig at prosesskravene i forskriften om utskrivningsklare pasienter skal evalueres. De er også enig i at Helsedirektoratet skal utrede en felles måte for kommune og sykehus å beskrive og vurdere pasientens funksjonsnivå og skrøpelighet på.

Dette er viktige elementer i den kompliserte samhandling mellom to forvaltningsnivåer. Det er likevel ingen tydelig beskjed til aktørene om at det haster med å få samhandlingen opp til et nytt nivå. Det var vel det Kjerkol etterlyste da hun i 2022 snakket om samhandlingsreform 2.0.

I stedet er det mindretallet, ledet an av Høyre, som står for de spennende forslagene. Mindretallet foreslår for eksempel at Finnmarkssykehuset HF og kommunene i Finnmark skal få teste kombinerte stillinger i noe større omfang. Det skal bringe spesialister nærmere innbyggerne. Samtidig vil helsepersonell i kommunal sektor få verdifull erfaring fra spesialisthelsetjenesten.

Høyre kaller dette helsetjenester på hjul. Medlemmene fra Høyre, Frp, KrF og Pasientfokus mener prosjektet kan danne modell for resten av landet. Det er en interessant tanke.

Powered by Labrador CMS