Leder

Å bli folkevalgt er å inngå en kontrakt med velgerne. Du påtar deg en ombudsplikt ved å skulle representere de som vil stemme på deg.
Å bli folkevalgt er å inngå en kontrakt med velgerne. Du påtar deg en ombudsplikt ved å skulle representere de som vil stemme på deg.

Terskelen for fritak må være høy

Å bli valgt som medlem av kommunestyre eller fylkesting forplikter. Derfor må terskelen for å bli fritatt fra verv være høy.

Publisert Sist oppdatert

Konstitueringen av de folkevalgte forsamlingene i kommuner og fylkeskommuner er nå over. Tusenvis av nye folkevalgte har tatt sete, klare for en ny periode.

Samtidig har de første søknadene om fritak fra politikeroppdraget kommet. Det viser en kartlegging Kommunal Rapport har gjort.

Å bli folkevalgt er å inngå en kontrakt med velgerne.

Ifølge kommuneloven kan en folkevalgt fritas fra vervet hvis det fører til vesentlig ulempe for ham eller henne. Det er grunn til å gjøre strenge vurderinger her.

Grunnene til søknadene kan være mange. Alle forstår at tidligere ordfører og KS-leder Bjørn Arild Gram må prioriterte oppgaven som forsvarsminister. Han kom inn i kommunestyret etter å ha stått nederst på lista til Senterpartiet i Steinkjer.

Det samme gjelder fritaket som tidligere fylkesråd Karin Eriksen i Troms og Finnmark er innvilget. Hun fikk ny jobb som kommunedirektør i Lavangen etter at hun stilte seg til disposisjon for Kvæfjord Senterparti.

I Sortland måtte kommunestyret nylig ta stilling til en søknad hvor svaret ikke er like klart. Her hadde en nyvalgt representant søkt om fritak fordi han har fått en ny jobb etter at han sa ja til å stå på lista. Den nye stillingen gjør det angivelig vanskeligere å ta så mye fri som vervet som folkevalgt krever.

Kommunedirektøren åpnet for å innvilge søknaden, men advarte mot hvilke føringer en slik praksis ville legge for senere søknader. Søknaden ble innvilget, men ikke uten kommentarer fra representanter i kommunestyret. Flere partier var bekymret og minnet om at velgerne forventer at folkevalgte stiller når de først har takket ja til å stå på en liste.

Uten å ta stilling til detaljene i denne saken, er dette et viktig innspill i diskusjonen. Det er forståelig at tidsklemma kan oppleves som vanskelig for en fersk folkevalgt. Men hva dette krever av innsats og tid, er noe den enkelte må tenke grundig gjennom før vedkommende lar seg oppføre på en liste til valget.

Å bli folkevalgt er å inngå en kontrakt med velgerne. Du påtar deg en ombudsplikt ved å skulle representere de som vil stemme på deg.

Landets kommunestyrer skal selvsagt få utøve skjønn når fritakssøknader skal behandles, men skjønnet må være strengt av hensyn til de folkevalgte selv. De har stilt seg til rådighet for et spennende, men også ansvarsfullt verv. 

Det ansvaret kan ikke gjøres til gjenstand for en vurdering av hva som er bekvemt eller passer den enkelte.

Powered by Labrador CMS