Leder

Jon Helgheim og Frp vil skape en forestilling om at det først og fremst er Frp som «tør ta debatten» om integreringsutfordringene, mener Kommunal Rapport.
Jon Helgheim og Frp vil skape en forestilling om at det først og fremst er Frp som «tør ta debatten» om integreringsutfordringene, mener Kommunal Rapport.

Uklokt vedtak av Drammen kommunestyre

Flertallet i Drammen kommunestyre er på ville veier med sitt vedtak om å bosette bare flyktninger fra Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

I disse dager er det to år siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Kommuner over hele landet har lagt ned en formidabel innsats for å bosette flyktninger fra det krigsherjede landet.

Å sette ulike grupper opp mot hverandre bidrar verken til bedre integrering eller raskere bosetting.

Det er små utsikter til en fredelig løsning på konflikten. Det er derfor nødvendig med fortsatt solidaritet med landet. Det er også nødvendig å holde trykket oppe i et stadig mer krevende bosettingsarbeid.

I år har Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) bedt kommunene om å ta imot hele 37.000 flyktninger. Innen lørdag skal kommunene ha tatt stilling til anmodningen. Flere vil trolig vedta å bosette færre enn det staten ønsker. Det er forståelig på bakgrunn av det presset mange kommuner opplever.

Det er mindre forståelig å gjøre slik et flertall i Drammen kommunestyre gjorde forrige uke. Etter en følelsesladet debatt vedtok Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Pensjonistpartiet å be om at bare flyktninger fra Ukraina skal bosettes i Drammen. Partiene mener de i «dagens situasjon med krig i våre nærområder, er forpliktet til å prioritere flyktninger fra Ukraina», som det heter i vedtaket.

Frps gruppeleder i Drammen, Jon Helgheim, avviser at flyktninggrupper settes opp mot hverandre med vedtaket. Partiets tidligere innvandringspolitiske talsmann på Stortinget, og nåværende kommunikasjonssjef, vet imidlertid svært godt hva han og partiet gjør. Kommunal Rapports analyse er at de vil skape en forestilling om at det først og fremst er Frp som «tør ta debatten» om integreringsutfordringene.

Intensjonen bak forslaget kan vi lese i det opprinnelige vedtaket fra formannskapet. Her står det svart på hvitt: «Med den høye andelen ikke-vestlige innvandrere som Drammen allerede har, vil det være integreringshemmende å bosette enda flere med ikke-vestlig bakgrunn.» Denne formuleringen ble tatt vekk i kommunestyrets vedtak.

Av de 65.000 flyktningene som er bosatt de to siste årene, kommer 58.000 fra Ukraina. Det betyr at det er 7.000 mennesker fra andre land som har fått innvilget opphold i Norge fordi de trenger beskyttelse.

Hvis Drammen mener de ikke har kapasitet til å bosette flyktninger, kan politikerne si nei eller redusere antallet Imdi ber om. Å sette ulike grupper opp mot hverandre, slik vedtaket i realiteten gjør, bidrar verken til bedre integrering eller raskere bosetting. Dette gjelder uavhengig av om vedtaket er lovlig eller ikke.

Powered by Labrador CMS