Leder

Støtte til lokale myndigheter, sivilsamfunn og ukrainske grasrotorganisasjoner må bli en del av det norske Nansen-programmet, mener Kommunal Rapport.
Støtte til lokale myndigheter, sivilsamfunn og ukrainske grasrotorganisasjoner må bli en del av det norske Nansen-programmet, mener Kommunal Rapport.

Ukraina-støtte må ha lokalt perspektiv

En gjenoppbygging av Ukraina må ha med seg det lokale perspektivet og kommunale institusjoner. Det mangler i regjeringens stortingsmelding om Nansen-programmet.

Publisert Sist oppdatert

Nylig la regjeringen fram en omfattende stortingsmelding om Norges støtte til Ukraina de neste fem årene. Der er mye bra å si om omfang og innretting av det som kalles Nansen-programmet for Ukraina.

I meldingen er det lite spor av tiltak som kan bidra til å styrke lokaldemokratiet.

Programmet er uttrykk for Norges vilje til å satse mye og lenge i et land som vil trenge mye og langvarig støtte, både militært og sivilt.

Desto mer skuffende er det at meldingen er påfallende svak, eller uklar, for å være noe mer positiv, på ett viktig punkt. Det er i omtalen av hvordan kommunale institusjoner og lokale aktører kan styrkes i den gjenoppbyggingen som må komme når krigen en dag er over.

KS tok i februar i fjor opp dette med utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Mer presist handlet det om å sikre finansiering til et opplegg som skal bidra til gjenoppbygging og utvikling i Ukraina, blant annet ved å styrke lokaldemokratiet.

I meldingen er det lite spor av tiltak som kan bidra til noe slikt. Det er underlig, all den tid det i meldingen heter: «Styrking av demokratiske institusjoner, rettsstaten og sivilsamfunnet er en forutsetning for en god utvikling.» Formuleringen gjenspeiler intensjonen i avtalen mellom stortingspartiene som danner grunnlag for Nansen-programmet.

Det er selvsagt for tidlig å konkludere med at støtte til lokaldemokrati og kommunal forvaltning ikke blir en del av Norges satsing i det krigsherjede landet. Meldingen skal nå behandles i Stortinget.

Norad skal også utvikle en søknadsbasert ordning for tiltak for å styrke blant annet demokrati. Da kan vi få supplert Norges arbeid med å støtte lokale krefter og utvikle et lokaldemokrati som kan møte landets mange utfordringer.

Det er verdt å merke seg at før krigen gjennomførte Ukraina en omfattende desentraliseringsreform.

Forskerne Aadne Aasland og Oleksandra Deineko ved by- og regionforskningsinstituttet NIBR, OsloMet, omtalte denne i en kronikk i Kommunal Rapport i februar i fjor. Der viste de hvordan denne reformen hadde styrket det lokalpolitiske nivået, ikke minst tilliten til lokale aktører i et samfunn preget av korrupsjon.

«Rett før krigen sa så mange som 84 prosent av ukrainerne at de hadde tillit til sine lokale ledere», fortalte forskerne.

De argumenterte for at norsk støtte til lokale myndigheter, sivilsamfunn og ukrainske grasrotorganisasjoner vil «bidra til å styrke det unge, men spirende ukrainske demokratiet.»

Slik støtte må derfor bli en del av det norske Nansen-programmet.

Powered by Labrador CMS