Leder

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) har tatt en god beslutning når det gjelder statsforvalterstrukturen, mener Kommunal Rapport.
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) har tatt en god beslutning når det gjelder statsforvalterstrukturen, mener Kommunal Rapport.

Viktig å følge opp kommunene bedre

Da svaret om strukturen for statsforvalterne endelig kom, var det et godt svar.

Publisert Sist oppdatert

Særlig bra er det at digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung vil sikre statsforvalternes nærhet og tilgjengelighet for kommunene.

Det er ingen grunn til å reversere en statsforvalterstruktur som i hovedsak er velfungerende, selv om fylkeskommunene har fått nye grenser.

Det er bra at regjeringen tydelig legger vekt på statsforvalternes veiledningsrolle.

Evaluering av strukturen med ti embeter viser at statsforvalterne har fått større og sterkere fagmiljøer. De har også styrket seg som rettssikkerhetsinstans etter sammenslåingen. Da skulle det bare mangle at statsråden tillegger dette avgjørende vekt. Når høringsrunden også reflekterer dette, er det en god beslutning.

Å spare kostnadene en deling ville gitt, er dessuten fint å ta med seg.

Kommunal Rapport har tidligere skrevet på lederplass at det er spesielt gledelig at rettssikkerheten er bedret hos statsforvalterne etter sammenslåingen. For innbyggerne er dette betryggende. De skal ha ankemuligheter og et sted å klage på kommunale vedtak. Også for kommunene er det viktig med en uavhengig instans som kan kikke dem i kortene, korrigere, men også veilede.

Veilederfunksjonen er en viktig del av statsforvalternes arbeid. Embetene og de som arbeider der, må kjenne sine kommuner, hva som er utfordringene og hvor de er størst. Da er det opplagt en fordel å ha ressurser til å besøke kommunene.

Derfor er det bra at regjeringen tydelig understreker statsforvalternes veiledningsrolle overfor kommunene og ønsker at de skal «bli mer synlige og tilgjengelige for kommunene».

Tilfellet Moskenes, som har vært på Robek 12 år uten at den økonomiske situasjonen er blitt bedre, er ett eksempel på en kommune som trenger bistand. Nå er det avtalt et møte mellom Moskenes, Statsforvalteren i Nordland og departementet i dag.

Når regjeringen endelig har avklart at det ikke blir noen endring i strukturen for statsforvalterne, og sagt at de vil sikre tilstedeværelse og komme tilbake med tiltak for dette etter en nærmere utredning, håper vi det vil skje snart.

Statsråd Karianne Tung har forklart lang behandlingstid på spørsmålet om struktur med at saken var krevende, at den berører om lag tusen ansatte hos statsforvalterne, og at det var viktig å forankre en beslutning som kan stå seg over tid.

Samspillet mellom stat og kommune er avgjørende for hvordan kommunesektoren løser sine oppgaver. Statsforvalterne har en nøkkelrolle her. De kan bistå kommunene på viktige områder. Det er fornuftig å styrke arbeidet nå. En oppdeling av de sammenslåtte embetene ville ikke bidratt til det.

Powered by Labrador CMS