Leder

Verdal kommune fikk kritikk etter at medarbeidere fikk beskjed om ikke å svare på spørsmål fra mediene om den omdiskuterte Helseplattformen. Senere har kommunedirektør Geir Olav Jensen avvist at noen har fått munnkurv.
Verdal kommune fikk kritikk etter at medarbeidere fikk beskjed om ikke å svare på spørsmål fra mediene om den omdiskuterte Helseplattformen. Senere har kommunedirektør Geir Olav Jensen avvist at noen har fått munnkurv.

Ytringsfrihet og debatt er ikke farlig

Kommuner vil aldri tjene på å forsøke å begrense ansattes ytringsfrihet i kontroversielle saker av offentlig interesse.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidstakere i kommunal sektor skal ikke være redde for å ytre seg offentlig, enten det gjelder enkle eller vanskeligere saker. Kommuneorganisasjonen må tåle debatter i det åpne rom. Medarbeidere skal aldri frykte reaksjoner etter å ha uttalt seg til medier på vegne av seg selv.

Åpenhet og takhøyde for kritikk er bra og nødvendig.

Det er nødvendig å minne om dette etter en episode i Verdal kommune nylig. Kommunen fikk kritikk etter at medarbeidere fikk beskjed om ikke å svare på spørsmål fra mediene om den omdiskuterte Helseplattformen. Journalister skulle henvises til en leder, lød det i den interne instruksen. Journalistene skulle heller ikke slippes inn på arbeidsplassen. Det kunne være personsensitive opplysninger der.

Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening kritiserte instruksen. I et brev til kommunen skriver de at kommunen ikke kan nekte sine medarbeidere å uttale seg til mediene, så lenge de gjør det på vegne av seg selv.

Både ordfører og kommunedirektør forsikrer om at dette ikke er vanlig praksis. – Jeg kan ikke være tydeligere. Hvis noen har fått inntrykk av at kommunen har gitt munnkurv, må vi rydde opp, sa kommunedirektør Geir Olav Jensen til avisa Innherred. Han henviste til de nylig vedtatte kjerneverdiene åpen og modig. Også ordfører Pål Sverre Fikse (Sp) i Verdal sier han forstår bekymringen hos presseorganisasjonene. 

Det er bra at kommuneledelsen er tydelig på hvor den står. Så har kommunen selvsagt anledning til å bestemme hvem som skal uttale seg på vegne av virksomheten. Problemet er at detaljerte instrukser uten hjemmel i lov kan ha det som kalles en nedkjølende effekt på medarbeidernes vilje.

Spørsmålet ble drøftet i utredningen fra Ytringsfrihetskommisjonen i fjor. Her vises det til undersøkelser der nær halvparten av offentlig ansatte sier de har arbeidsavtaler som begrenser deres muligheter til å ytre seg offentlig om egen arbeidsplass. En betydelig andel sier toppledelsen begrenser mulighetene.

Kommisjonen slo fast at det er en del av ytringsfriheten å uttale seg om faktiske forhold ved arbeidsplassen eller delta i debatter om spørsmål som berører virksomheten. «Dette omfatter også ytringer som arbeidsgiveren oppfatter som uønskede, uheldige eller ubehagelige. Disse vil sjelden være illojale», skrev kommisjonen.

Offentlig virksomheter, styrt av folkevalgte og med innbyggerne som oppdragsgivere, kan ikke lukke seg inne. Åpenhet og takhøyde for kritikk er bra og nødvendig.

Powered by Labrador CMS