Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ordfører sa nei takk til en halv million kroner fra egen kommune

Gjennom 25 år har Sture Pedersen (H) gått glipp av store leieinntekter. – Jeg vil nesten ikke høre om det, sier ordføreren i dag. Han begrenser sine forretningsprosjekter på grunn av ordførervervet.

Vervet som politiker vært næringshemmende Ordfører Sture Pedersen (H)

Biblioteket i Bø kommune i Nordland har de siste 25 årene leid lokaler av aksjeselskapet Torget AS. Hele denne perioden  har selskapet vært eid av kommunens ordfører, Sture Pedersen (H).

Siden den løpende kontrakten ble inngått før ordføreren ble valgt inn, har han ikke vurdert det som nødvendig å løfte saken til et politisk nivå.

– Stort sett alle vet at det bygget er Sture sitt, og der ligger kommunens bibliotek. Hadde det vært ukjent, hadde jeg muligens tenkt på en annen måte, sier ordføreren i dag.

– Dette er noe samtlige kommunestyrerepresentanter kjenner til, bekrefter politikerkollega Atle Olsen (Frp).

Husleien lavere for hvert år

Ordføreren kunne tjent langt mer på avtalen, enn han faktisk har gjort. Leien kunne nemlig vært oppjustert annethvert år.

Likevel forteller Leverandørdatabasen at kommunen i 2013 utbetalte 125.125 kroner – nøyaktig det samme som den gjorde i 1990.

– Det er nesten så jeg ikke vil høre om det, sier en lattermild Sture Pedersen, når Kommunal-Rapport.no ringer.

– Jeg har aldri benyttet meg av muligheten til indeksregulering. Etter at jeg ble ordfører har det i alle fall ikke vært i mine tanker.

Frykten for hva folk ville si på bygda har vært medvirkende for at leien har stått stille de siste 25 årene, medgir ordføreren.

– Skulle jeg satt opp leien i henhold til kontrakten, ville jeg følt at noen kanskje kunne tenke jeg skor meg som ordfører.

– Resultatet av at avtalen ikke indeksreguleres, er i praksis at kommunen betaler mindre og mindre i husleie til deg?

– Det er helt korrekt. Kanskje har det vært min måte å drive distriktspolitikk. Min intensjon har ikke nødvendigvis vært å tjene mest mulig penger, men å skape aktivitet.

Har tapt en halv million

Kommunal-Rapport.no har brukt priskalkulatoren på SSB.no til å beregne hva ordføreren har gått glipp av i leieinntekter de siste årene. Vi har lagt til 60 prosent av konsumprisindeksen annethvert år, slik at siste to års økning kommer med i grunnlaget for neste periodes økning.

Strengt talt skulle Bø kommune betalt 168.523 kroner i leie for 2014, viser våre beregninger. Alt i alt har ordføreren gått glipp av 525.225 kroner.

– Jeg har nesten ikke turt å regne på det sånn som du gjør nå, men der ser du, kommenterer ordfører Pedersen.

Han angrer likevel ikke.

– Det er bedre at du ringer meg og spør om det du gjør nå, enn om hvorfor jeg hadde satt opp husleia, mener Pedersen.

Må passe på habiliteten

Leiekontrakten mellom kommunen og ordførerens firma behøver ikke lyses på anbud. Det opplyser advokat Espen I. Bakken, i advokatfirmaet Arntzen de Besche:

– Som et utgangspunkt skal leie skje etter kommersielle forhandlinger.

Espen I. Bakken, advokat.

– Anskaffelsesrettslig er det slik at leie av eksisterende bygg er fritatt fra kravet til anbudskonkurranse, mens oppføring av nye bygg som utgangspunkt er omfattet. Her finnes også unntak, sier Bakken.

Men kommuner som inngår langsiktige leiekontrakter på allerede oppførte bygg, må likevel altså ikke lyse ut kontrakten i en offentlig anbudsrunde.

 

Espen I. Bakken, advokat.

– At kommunestyrerepresentanter eller kommunen er på eiersiden i et selskap forhindrer ikke avtaleinngåelser, men det skjerper kravene til habilitet og etterprøvbarhet, poengterer Bakken.

Begrenser seg selv

Ordføreren har nå solgt bygningen med kommunens bibliotek. Ny eier tok over bygningen med virkning fra 1. januar i år.

Bygningen rommer i dag både vaktsentral og forsikringsselskap.

– Jeg ser at prosjektet mitt har lagt forholdene til rette for arbeidsplasser, sier ordføreren. Akkurat det er han veldig glad for.

Ordføreren innrømmer at han har gått glipp av mange forretningsprosjekter som følge av ordførerjobben.

– Det er flere ting jeg har lyst til å engasjere meg i, men hvor jeg har tonet meg ned på grunn av ordførervervet.

Les også:Stemte for aksjekjøp i formannskapet, eide selv aksjer

Pedersen ønsker debatten om næringsaktive politikere velkommen. Han mener det er viktig at politikere med erfaring fra næringslivet brukes aktivt.

– Jeg er veldig opptatt av at vi må legge til rette for næringslivet. Samtidig må man passe på hvilke hatter man har på seg. Man skal selvfølgelig ikke utnytte sin posisjon som politiker, sier Pedersen. Han poengterer:

– Satt på spissen har vervet som politiker vært næringshemmende for min del, snarere enn det motsatte.