Nyheter

Streikevaktene utenfor Dønski videregående skole i Bærum, Martine Amundsen (f.h.), Gunnar Smith, Aina Eggen og Katarina Kvam, forteller at streikeviljen er stor.
Streikevaktene utenfor Dønski videregående skole i Bærum, Martine Amundsen (f.h.), Gunnar Smith, Aina Eggen og Katarina Kvam, forteller at streikeviljen er stor.

660 ansatte i Bærum i streik: – Aldri sett større streikevilje

Streiken blant lærere og sykepleiere er et bekymringsvarsku, mener streikeleder Bjørn Sigurd Hjetland i Unio Bærum.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag gikk 660 lærere, sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, bibliotekansatte og medlemmer av Forskerforbundet og Akademikerforbundet i Bærum ut i streik.

Totalt er 7.390 Unio-medlemmer landet rundt tatt ut i streik, etter at forhandlingene med KS strandet.

– Jeg har aldri sett større streikevilje noen gang. Det gjelder alle medlemsgruppene, sier streikeleder Bjørn Sigurd Hjetland i Unio Bærum.

Han har vokst opp med streikeparoler og selv vært lærer i over 20 år.

Tøft under pandemien

Den største bekymringen, ifølge Unio, er rekrutteringsproblemene i kommunene. Det mangler både lærere og sykepleiere. Mange kommuner sliter også med å holde på de ansatte de har.

Hjetland forteller om et stort antall dispensasjonssøknader for sykepleiere.

– Dette er sykepleiere som i utgangspunktet skulle sittet på kontor, men som jobber i pleien fordi grunnbemanningen er for dårlig. Her om dagen snakket jeg med en rektor som er fire lærere i manko. Kommunene sliter med å ansette og beholde både sykepleiere og lærere. Streiken er et bekymringsvarsku, sier Hjetland.

Hjetland mener påkjenningen for Unios medlemsgrupper har vært ekstra tøff under koronapandemien.

– Den har vært større enn for mange andre grupper, sier Hjetland.

– Herset med

LO kommune, YS kommune og Akademikerne kom til enighet om en ramme på 2,8 prosent, som gir ansatte et lønnstillegg på mellom 10.000 og 22.000 kroner.

KS mener de strakte seg langt for å imøtekomme Unios krav om å sikre kjøpekraften, men Unios forhandlingsleder Steffen Handal uttalte til Kommunal Rapport torsdag morgen at rammen var for lav og at profilen var feil.

– Lærere og sykepleiere har blitt herset med i lenge. Mange velger å søke seg bort fra yrket. For andre høres det kanskje dystopisk ut, for oss er dette hverdagen, sier Hjetland.

– Umulig å innfri

Hjetland synes det er beklagelig at elever, pasienter og brukere rammes.

Streikeleder Bjørn Sigurd Hjetland i Unio Bærum gir streikeinformasjon til sine 660 medlemmer via videooverføring.

– Det er trist at KS tvinger oss over i en slik situasjon. Men skal kommunene være rustet for framtiden, må det tas grep nå. Jeg tør ikke tenke på hvordan det vil gå hvis det ikke gjøres noe, sier Hjetland.

KS på sin side mener de har gjort det de kan for å unngå streik.

– Vi har strukket oss så langt som overhodet mulig i dette lønnsoppgjøret, men Unios krav var umulige å innfri uten at det skulle gå på bekostning av andre ansatte i kommunesektoren. Kommuner og fylkeskommuner har ikke mulighet til å øke lønningene langt ut over de fastsatte rammene. Potten var ikke større, sier forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i KS.

Powered by Labrador CMS