Nyheter

Geir Axelsen med hovedfunnene i den foreløpige rapporten til det Tekniske beregningsutvalget (TBU) for 2020.
Geir Axelsen med hovedfunnene i den foreløpige rapporten til det Tekniske beregningsutvalget (TBU) for 2020.

Høyere lønnsvekst enn avtalt mellom frontfagene

Foreløpige tall viser at lønnsveksten ble høyere enn den frontfagene ble enige om i fjor høst. Lønnstallene for kommunesektoren blir først klare i mars.

Publisert Sist oppdatert

Mandag la Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) fram sin foreløpige rapport.

Kort fortalt er fjorårets årslønnsvekst i NHO-bedrifter i industrien beregnet til 2,25 prosent. Det gjelder altså den samlede lønnsveksten for ansatte i det nevnte avtaleområdet.

Industriarbeiderne fikk 2 prosent i lønnsøkning, mens snittet ble dratt opp av industrifunksjonærer som i utgangspunktet er ansattegrupper med langt høyere lønn.

Tallene er foreløpige og beheftet med en god del usikkerhet, ikke minst på grunn av virusutbruddet, understreket utvalgsleder Geir Axelsen da han presenterte lønnsstatistikken.

Høyere reallønnsvekst

2020 har gitt en høyere reallønnsvekst enn i årene før. Innenfor de store forhandlingsområdene lå den mellom 0,7 og 2,2 prosent, etter skatt. Den disponible inntekten for husholdningene steg med 1,2 prosent. En betraktelig økning i offentlige stønader bidro til det, går det fram av den foreløpige rapporten.

Lønnsoverheng på 1,25 prosent

TBU har beregnet lønnsoverhenget til 2021 på 1,25 prosent for NHO-bedrifter i industrien. Lønnsoverhenget er forskjellen mellom lønnsnivået ved utgangen av et kalenderår og gjennomsnittslønnen det samme året. Det vil si lønnen i desember minus gjennomsnittlig månedslønn for kalenderåret. Tillegg som gis sent på året, fører til større overheng.

Frontfagsrammen «sprakk»

Årslønnsveksten i industrien, samlet i NHO-området, ble anslått til 1,7 prosent ved det utsatte frontfagsoppgjøret høsten 2020. Dermed ser det ut til at den avtalte rammen «sprakk» med god margin.

Koronapandemien førte som kjent til at forhandlingene i hovedtariffoppgjørene i 2020 ble utsatt til høsten. Noen oppgjør fortsatte inn i 2021. Som følge av dette ble mange virkningstidspunkter for avtalte tillegg forskjøvet.

Utsatte forhandlinger

Utsettelsen har ført til at det fortsatt mangler tall for årslønn i noen store områder. Derfor har utvalget ikke kunnet beregne årslønn og overheng for alle forhandlingsområdene i sin foreløpige rapport, forklarte Axelsen.

For ansatte i kommunene, for eksempel, er årslønnsveksten ennå ikke beregnet. Tallene er ventet i løpet av mars når TBU-utvalget leverer sin endelige rapport.

Det skyldes at store deler av oppgjøret ble avgjort veldig sent i fjor, blant annet på grunn av mekling med lærere og sykepleiere. De utgjør store ansattegrupper i kommunesektoren, sier KS` sjeføkonom Torbjørn Eika til Kommunal Rapport.

Legestreiken til nemnd

Dessuten ble streiken blant legene i kommunene avsluttet 1. november i fjor, ved bruk av tvungen lønnsnemnd. Saken kommer trolig opp i Rikslønnsnemnda i mars i år. Dermed er fjorårets tarifforhandlinger heller ikke formelt avsluttet.

Forhandlingsstatistikken samles inn og bearbeides av KS.

Høyere tall i nasjonalregnskapet

For lønnstakere under ett viser foreløpige tall fra SSBs nasjonalregnskap at veksten i gjennomsnittlig årslønn var på 3,1 prosent fra 2019 til 2020. I kommunal forvaltning lå den på 2,6 prosent.

Trolig vil disse tallene avvike fra forhandlingsstatistikken som Geir Axelsen presenterte.

Høy lønnsvekst i starten av 2020 og redusert sysselsetting i løpet av året trakk lønnsveksten opp. Det var særlig ansatte med lønn under landsgjennomsnittet, som ble skadelidende. De ble enten permittert eller mistet jobben under koronapandemien.

Anslått prisvekst på 2,6 prosent

TBU anslår nå prisveksten (konsumprisindeksen) til 2,6 prosent fra 2020 til inneværende år. Usikkerheten rundt anslaget er som alltid knyttet til utviklingen av kronekursen og energiprisene framover. Nå kommer pandemienskonsekvenser for økonomien i tillegg.

Faktiske lønnstall for kommunene

Selv om lønnstallene for kommunesektoren ikke er klare for 2020, inneholder den foreløpige rapporten likevel historisk statistikk. Her er oversikten over resultatene fra tidligere tariffoppgjør. Den viser den samlede lønnsveksten i kommunene fra år til år:

  • 2011: 4,3 prosent
  • 2012: 4,1 prosent
  • 2013: 3,7 prosent
  • 2014: 3,2 prosent
  • 2015: 3,3 prosent
  • 2016: 2,5 prosent
  • 2017: 2,5 prosent
  • 2018: 2,9 prosent
  • 2019: 3,5 prosent

Ifølge SSBs nasjonalregnskap er det som nevnt spådd en årslønnsvekst i kommunal forvaltning på 2,6 prosent. De endelige tallene vil imidlertid først bli klare i løpet av neste måned.

Powered by Labrador CMS