Nyheter

Forhandlingsleder Tonje Leborg i Akademikerne kommune (f.v.), forhandlingsleder Steffen Handal i Unio, leder Mette Nord i LO Kommune, arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS og leder av YS Kommune Lizzie Ruud Thorkildsen skal forhandle ny hovedtariffavtale.
Forhandlingsleder Tonje Leborg i Akademikerne kommune (f.v.), forhandlingsleder Steffen Handal i Unio, leder Mette Nord i LO Kommune, arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS og leder av YS Kommune Lizzie Ruud Thorkildsen skal forhandle ny hovedtariffavtale.

Klare for tøffe lønnsforhandlinger

Arbeidstakerorganisasjonene Unio kommune, LO Kommune, YS Kommune og Akademikerne kommune overleverte onsdag sine lønnskrav til KS.

Publisert Sist oppdatert

Dermed er årets tarifforhandlinger i kommunal sektor i gang.

De fire arbeidstakerorganisasjonene benyttet anledningen til å gjenta allerede kjente krav.

– Unio kommune krever en reallønnsvekst til alle, en høyere ramme enn privat sektor – og ekstra midler til lærerne i skolen, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune.

Vil at KS snur hver stein

Handal forhandler på vegne av 140.000 Unio-medlemmer, blant annet for lærere og sykepleiere, og har tydelige forventninger til årets oppgjør.

– Høy utdanning må lønne seg bedre i kommunesektoren. Derfor er det på tide at noe av lønnsgapet mellom de med lengst utdanning i privat og kommunal sektor tettes, mener Handal.

Unio kommunes forhandlingsleder er spesielt bekymret for lærermangel og sykepleiermangel i kommunene. Han mener det er behov for lønnsløft for begge yrkesgrupper, men at det særlig er lærernes tur.

Han viser til at lærerne de siste årene har hatt svakere lønnsvekst enn andre grupper.

– Jeg håper vi sammen med KS kan «snu hver stein» for å finne en løsning som løfter lærergruppene, og at KS viser i handling at de verdsetter lærerkompetanse og har respekt for lærerutdanning, sier Handal.

Holder seg til frontfagsrammen

LO Kommune mener ingen skal ha mer enn andre, men krever et lønnsløft for alle i årets lønnsoppgjør.

– Vi krever at hele laget skal med. Alle merker nå økte priser på strøm, drivstoff og matvarer, men det er de med lavest inntekt som blir hardest rammet. Derfor må hele laget få et godt lønnsoppgjør, og lønna må løftes fra bunnen. Vi må også fortsette kampen for likelønn og for at folk får uttelling for kompetanse, sier LO Kommunes leder Mette Nord.

LO Kommune legger rammen fra frontfaget til grunn for sine krav, det vil si 3,7 prosent.

Forbundet representerer 190.000 arbeidstakere i kommunal sektor, blant annet barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere.

YS vil ha betalt for innsatsen

Leder av YS Kommune Lizzie Ruud Thorkildsen vil ha mer enn det frontfaget fikk.

– Hverdagsheltene i Kommune-Norge har sakket akterut to år på rad. I år krever vi at våre medlemmer får mer enn frontfaget, sier Thorkildsen.

YS kommune forhandler for medlemmer i YS-forbundene Delta, Parat og Skolelederforbundet. Disse er i hovedsak fagutdannede, høyskolegrupper og arbeidstakere uten formell kompetanse, ifølge YS.

– Vi kan ikke akseptere at våre grupper skal tape i år igjen. Det er disse som får samfunnet til å fungere. I årets oppgjør prioriterer YS-kommune fagarbeidere, fagskoleutdannede, treårige høyskoleutdannede og ledere. Nå må de få betalt for innsatsen, sier Thorkildsen.

Opptatt av lokalt handlingsrom

Akademikerne kommune er opptatt av at lønnen i offentlig sektor må være konkurransedyktig.

– Det er på tide med reallønnsvekst for våre medlemmer etter å ha opplevd reallønnsnedgang og svekket konkurransekraft de siste årene, sier leder Tonje Leborg.

Hun viser til at kommunene vil trenge jurister, lektorer, leger og psykologer når Ukraina-flyktningene ankommer Norge, men at disse yrkesgruppene foretrekker privat sektor. Blant annet på grunn av lønn.

Av Akademikernes medlemmer i kommunesektoren er det kun undervisningspersonale som ikke har kollektive lokale forhandlinger.

For å sikre at lektorene kommer opp til et lønnsnivå på linje med andre kommunalt ansatte med høyere akademisk utdannelse, krever Akademikerne at også kommunalt ansatte lektorer får et system med kollektive lokale lønnsforhandlinger, slik resten av medlemmene har.

KS lojal til frontfagsmodellen

KS opplyser at konkretisere økonomiske tilbud vil komme på et senere tidspunkt i forhandlingene.

Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS er imidlertid klar på at tariffoppgjøret må ta hensyn til både konkurranseutsatt næringsliv, kommunenes økonomi og kommunenes behov for arbeidskraft.

– KS er lojale mot frontfagsmodellen for en koordinert lønnsdannelse i hele arbeidslivet. Frontfaget i industrien skal legge en norm for lønnsveksten over tid, og det har vist seg å fungere godt. Frontfaget har i år anslått en ramme på 3,7 prosent, som er betydelig over anslått prisvekst. Det er et troverdig anslag, sier Gangsø.

Forhandlingsfrist er 30. april. Hvis forhandlingene ikke fører fram, går oppgjøret til mekling.

Powered by Labrador CMS