Nyheter

KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø forventer et krevende lønnsoppgjør til våren.
KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø forventer et krevende lønnsoppgjør til våren.

KS forbereder seg på et knalltøft lønnsoppgjør

Lønnsetterslep, sykepleiermangel og rekordhøye strøm- og drivstoffpriser. Det ligger an til et knalltøft lønnsoppgjør i offentlig sektor.

Publisert Sist oppdatert

Mangel på intensivsykepleiere gjorde at Norsk Sykepleierforbund allerede før jul krevde 100.000 kroner mer i lønn til intensivsykepleierne.

Nylig kom Utdanningsforbundet på banen og antydet en reallønnsvekst på nær 10 prosent for å ta igjen det store lønnsetterslepet, mens YS har truet med skyhøyt lønnskrav som følge av økte strøm- og drivstoffpriser.

– Regjeringen bør kompensere prisveksten fra 2020–2021 bedre, spesielt for de med lavere inntekt. Det bør skje raskt, gjennom en kraftig forbedret strømpakke. Skjer ikke det, har YS ikke annet valg enn å skyve kostnaden ved prisveksten over partene i det kommende lønnsoppgjøret, i alle sektorer. Da risikerer vi tidenes streikevår, sier YS’ nestleder Hans-Erik Skjæggerud til egen nettside.

Forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i KS innrømmer at årets lønnsoppgjør kan bli krevende.

– De høye forventningene til årets tariffoppgjør fra flere arbeidstakerorganisasjoner viser i seg selv at vi må forberede oss på krevende forhandlinger til våren. Det gjelder alle parter, sier Gangsø til Kommunal Rapport.

Slår et slag for hele laget

Leder Mette Nord i Fagforbundet har allerede gitt klar beskjed om at hun ikke vil finne seg i at hennes medlemmer får mindre enn sykepleiere og lærere.

– Det er ikke sånn at noen grupper har gjort seg fortjent til mye mer enn andre. Vi er avhengige av hele laget. Velferd er lagarbeid, sier hun til Klassekampen.

Hun minner samtidig om at pengene ikke kommer dalende ned fra himmelen.

– I den grad noen vil ha 10 prosents vekst eller 100.000 kroner mer, vil det bety mindre på andre, sier Nord.

– Én kake å fordele

Det er KS’ forhandlingsleder enig i.

– Forhandlingssammenslutningene i LO, Unio, YS og Akademikerne må også gjøre sine prioriteringer. Det er bare én kake å fordele i kommunesektoren. Skal noen få mer, må noen få mindre, sier Gangsø.

Han ønsker ikke å kommentere kravene fra verken Sykepleierforbundet eller Utdanningsforbundet nå, og viser til at de kun er «prøveballonger».

– Mange størrelser er ennå ukjente. Midt i februar kommer Teknisk beregningsutvalg (TBU) med tall for lønnsutviklingen i 2021. Litt senere kommer egne tall for kommunesektoren. Så forhandler frontfaget i industrien først og legger normen for resten av arbeidslivet. Men det gir ikke en absolutt fasit, sier Gangsø.

Powered by Labrador CMS