Nyheter

Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø forventer tøffe forhandlinger, men han har tro på at det er mulig å finne løsninger.
Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø forventer tøffe forhandlinger, men han har tro på at det er mulig å finne løsninger.

KS kan ikke love at det blir lærernes tur i årets tariffoppgjør

Utdanningsforbundet er lei av å være det de kaller «lønnstapere» og har høye forventninger til årets tariffoppgjør. KS vil ikke love større pott til lærerne.Fakta

Publisert Sist oppdatert

– Det er én pott. Skal noen få mer, må andre få mindre, sier arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS.

Onsdag arrangerte KS pressemøte om årets tarifforhandling i kommunesektoren. Forhandlingene starter 6. april.

Gangsø forventer tøffe forhandlinger, men han har tro på at det er mulig å finne løsninger.

– Skal vi klare få til løsninger rundt forhandlingsbordet, må det være enighet mellom partene. Tarifforhandlinger handler om to ting: Størrelsen på kaka og hvordan den skal deles opp. Skal vi prioritere noen, må andre akseptere å få mindre, sier Gangsø.

I kommunene og fylkeskommunene KS forhandler på vegne av, er det nesten 500.000 ansatte. Flest jobber i helse- og omsorgstjenestene, nest flest jobber i undervisning (se graf).

Kommuneansatte fordelt på tjenesteområde i prosent

Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet mener det er lærernes tur i år.

– Det er fordi lærerne har hatt en svakere lønnsutvikling enn gjennomsnittet for tariffområdet KS i mange år. Denne har økt ytterligere de to siste årene, sier Handal.

Han trekker fram teknisk beregningsutvalgs (TBU) beregninger som viser at lønnsveksten i fjor var 3,4 prosent for landet som helhet, mens den var på 2,3 prosent for lærerne.

– Det skjer samtidig med at det mangler lærere. Søkertallene til lærerutdanningen går ned og i svært mange klasserom er det ansatte som ikke har lærerutdanning, som har ansvaret for undervisningen, sier Handal.

Rekrutteringsproblemer

Arbeidslivsdirektøren i KS deler ikke Utdanningsforbundets bekymring. I hvert fall ikke når det gjelder skoleansattes kompetanse.

Gangsø mener det er flere veier til å bli en god lærer. Ifølge arbeidslivsdirektøren oppfyller 96 prosent av de fast ansatte grunnskolelærerne kravet i opplæringsloven om «relevant faglig og pedagogisk kompetanse».

Han mener også at rekrutteringsproblemene er langt større i helse- og omsorgssektoren enn den er i skolene, og viser til KS’ arbeidsgivermonitor. Ifølge arbeidsgivermonitoren er det særlig sykepleiere, leger, psykologer og vernepleiere kommunene sliter med å rekruttere.

– Men det er viktig å ha tilgang på de dyktigste medarbeidere. Kampen om de gode lærerne er viktig for kommunene, understreker Gangsø.

Flere rekrutteringstiltak

Utdanningsforbundet mener det er flere tiltak enn høyere lønn som må til dersom kommunene skal klare å rekruttere gode lærere.

Handal mener blant annet at lærernes profesjonelle kompetanse og skjønn må tillegges mer vekt.

– Jeg mener det er viktig at arbeidsgivere legger bedre til rette og støtter utvikling av det profesjonelle fellesskapet på skolene. Lærere forventer også en arbeidsgiver som er inkluderende, lyttende og som tar medbestemmelse på alvor. Mange lærere har dessuten ansvar for altfor mange elever. Det gjør at det er vanskelig å følge opp alle. Lærere opplever det som lite tilfredsstillende, sier Handal.

Utdanningsforbundet er Unios største forbund med 187.692 medlemmer. Unio har tidligere advart mot betydelig uro  blant lærerne dersom de ikke blir tilgodesett under årets lønnsoppgjør.

Fakta

  • Lønnsoppgjøret i 2022 er et hovedoppgjør, der både lønn og arbeidsbetingelser forhandles.
  • KS er arbeidsgiverorganisasjon for alle kommuner og fylkeskommuner, bortsett fra Oslo.
  • KS forhandler samtidig med forhandlingssammenslutningene LO-kommune, Unio, YS-kommune og Akademikerne kommune på arbeidstakersiden.
Powered by Labrador CMS