Nyheter

Direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø, gratulerer LO, YS og NHO med enighet om lønnsoppgjøret og sier at resultatet derfra blir med i vurderingene for KS-området.
Direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø, gratulerer LO, YS og NHO med enighet om lønnsoppgjøret og sier at resultatet derfra blir med i vurderingene for KS-området.

KS legger opp til lokale lønnsforhandlinger

KS velger å lytte til kommunene som har ytret ønske om lokale forhandlinger i årets mellomoppgjør.

Publisert Sist oppdatert

Lokale lønnsforhandlinger KS-området er forholdsvis sjelden kost. Sist var i 2017.

I tariffnotatet som har vært til diskusjon i de ulike kommunene og fylkeskommunene, skriver KS at lokale lønnsforhandlinger kan være ressurskrevende. Likevel mener KS at det vil være rom for både sentrale tillegg, og for å avsette en pott til lokale lønnsforhandlinger i årets mellomoppgjør.

Det legges derfor opp til lokale lønnsforhandlinger.

– Flere kommuner har ytret behov for, og ønske om, lokale forhandlinger i år, så ja – det vil vi, sier direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø.

Endelig mandat for årets lønnsforhandlinger vedtas av hovedstyret fredag.

Lokale prioriteringer

KS skriver i tariffnotatet at lokale lønnsforhandlinger vil gi kommunesektoren mulighet til å foreta egne lokale prioriteringer for å rekruttere og beholde arbeidstakere. Det gir også mulighet for å utjevne utilsiktede lønnsskjevheter, både som følge av kommunesammenslåingene og måten de sentrale tilleggene har blitt innrettet på.

«Med dagens kommuneøkonomi har de færreste kommuner anledning til å fremforhandle ekstraordinære lønnstillegg utenom lokal pott. Lokale lønnsforhandlinger gir kommunene anledning til å målrette den lokale lønnspolitikken bedre enn det de sentrale parter har mulighet til», heter det i notatet.

Sykepleiere og lærere på barrikadene

Forhandlingene i offentlig sektor starter 21. april. Frist for å bli enige er 1. mai. Dersom partene ikke blir enige innen fristen, vil saken gå til mekling.

Frontfagets ramme i lønnsoppgjøret endte på 2,7 prosent, men arbeidstakerorganisasjonen Unio har allerede varslet at dette ikke er nok.

Norsk Sykepleierforbund og Utdanningsforbundet, som begge er medlemmer av Unio, krever et solid lønnsløft etter å ha stått i frontlinjen i pandemien i over et år.

Ifølge Gangsø vil resultatet fra frontfagene bli med i vurderingene for KS-området.

­– KS slutter opp om frontfagsmodellen. Det er en modell som har vist sin styrke over mange år. Det er ikke noe ved årets lønnsoppgjør som bør rokke ved det, sier Gangsø.

Gangsø har tidligere lovet lønnsøking for kommuneansatte.

Powered by Labrador CMS