Nyheter

Forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen i Unio Oslo kommune mener ansatte med høyere utdanning i offentlig sektor må prioriteres i årets mellomoppgjør.
Forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen i Unio Oslo kommune mener ansatte med høyere utdanning i offentlig sektor må prioriteres i årets mellomoppgjør.

Lønnsoppgjøret: Lærere og sykepleiere i Oslo vil ha mer enn kun høflig applaus

Lønn er det beste virkemiddelet for å sikre høy kvalitet på velferdstjenestene i Oslo kommune, mener Unio Oslo kommune.

Publisert Sist oppdatert

I dag starter lønnsforhandlingene mellom Oslo kommune og de fire forhandlingssammenslutningene Kommuneansattes Hovedsammenslutning ‑ Oslo (KAH), Unio Oslo kommune, Akademikerne kommune i Oslo og YS kommune (YS-K) i Oslo.

Unio Oslo kommune mener pandemien har vist hvor viktige deres medlemsgrupper er for verdiskapningen i samfunnet, og at de derfor fortjener mer enn kun høflig applaus, som de måtte nøye seg med i fjor.

– Prisen har vært høy, med mye smitte i flere av våre medlemsgrupper, og arbeidsbelastningen har vært voldsom. Folk har applaudert for oss, men det betaler ikke regninger og lån. Denne innsatsen må også gi utslag på lønnsslippen, sier forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen i Unio Oslo kommune.

Hun har en klar forventning om at Unios medlemsgrupper prioriteres i årets oppgjør.

– Lærerne og sykepleierne har stått i førstelinjen under pandemien. I fjor tapte de terreng, og da må dette tas igjen i år, sier Andersen.

Hun forhandler for snaue 13.000 medlemmer i Oslo kommune, nesten 12.000 av disse er lærere og sykepleiere.

– Avgjørende for kvaliteten

Oslo kommune er et eget tariffområde, og ikke omfattet av forhandlingene i KS-området, som startet onsdag. Kravet er imidlertid det samme: En reallønnsvekst for alle medlemmene.

Tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at resultatet i industrien i fjor ble på 2,2 prosent, mens rammen var på 1,7 prosent.

– Når det bare er offentlig sektor alene som forholder seg til rammen på 1,7 prosent så er det ikke bare provoserende, men det tærer også på tilliten til frontfaget, sier hun.

Andersen sier at Oslo kommunes største utfordringer er å ha høy kvalitet på velferdstjenestene, samtidig som det stilles økende krav til utdanning og kompetanse blant kommunens ansatte.

– Våre grupper, med den kompetansen vi besitter, er avgjørende for kvaliteten på de tjenestene som Oslo kommune skal levere til sine innbyggere, mener Andersen.

– Alle skal med

LO Kommune på sin side gikk onsdag ut og advarte mot å prioritere enkelte yrkesgrupper foran andre. Alle de fire organisasjonene (Fagforbundet, Skolens Landsforbund, Fellesorganisasjonen og Musikernes Fellesorganisasjon) som inngår i KAH, er tilsluttet LO.

LO Kommune mener det er ansatte i mange yrkesgrupper som driver de kommunale velferdstjenestene gjennom hverdag og kriser, og at også disse fortjener å få sikret kjøpekraften.

– De kommunale tjenestene er ikke individuell idrett, det er lagspill, derfor kommer vi ikke til å godta noen superliga for enkelte yrkesgrupper i kommunene. Alle skal med, sa nestleder i LO Kommune, Odd-Haldgeir Larsen da han presenterte LOs krav til kommuneoppgjøret for KS.

Vil sikre kjøpekraften

YS Kommune Oslos (YS-K Oslo) hovedkrav er å sikre medlemmenes kjøpekraft.

Forhandlingsleder Mona Bjørnstad i YS-K Oslo mener etterslepet fra industrien i 2020 må hentes inn igjen.
Forhandlingsleder Mona Bjørnstad i YS-K Oslo mener etterslepet fra industrien i 2020 må hentes inn igjen.

– Offentlig sektor har stått i front for bekjempelsen av pandemien. Det har vært et spesielt krevende år for medlemmene i Oslo kommune. Oslo har vært episenteret for smitten, samtidig som det har vært svært streng smitteverntiltak over lengre tid. At våre medlemmer skal komme ut av lønnsoppgjøret med svekket kjøpekraft er uakseptabelt, sier forhandlingsleder Mona Bjørnstad i YS-K Oslo.

YS Kommune (YS-K) Oslo består av forbundene Delta, Parat og Skolelederforbundet.

Krever lokale forhandlinger

I tillegg til reallønnsvekst krever Akademikerne at forhandlingene skjer på den enkelte arbeidsplass, og ikke sentralt på rådhusene.

Akademikerne forhandler for 3.400 høyt utdannede i hovedstaden.

– En god lønnsvekst er avgjørende for at ikke Oslo skal tape i konkurransen med privat sektor, sier forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune, Erik Graff.

Han mener lokale forhandlinger gir mer målrettet bruk av lønnsmidlene.

– Det er på den enkelte arbeidsplass man kjenner til behovene for kompetanse, og lønnsforhandlingene må brukes aktiv for å tiltrekke seg og beholde de ansatte man har behov for, sier Graff.

Partene i oslooppgjøret fortsetter forhandlingene fredag 30. april, og har frist på seg til kl. 24.00 for å bli enige. Oppnås ikke enighet går oppgjøret til mekling hos Riksmekleren.

Powered by Labrador CMS