Nyheter

Forhandlingssjef Klemet Rønning-Aaby i Unio mener KS var flinke under oppgjøret.
Forhandlingssjef Klemet Rønning-Aaby i Unio mener KS var flinke under oppgjøret.

Ny taktikk ga raskt lønnsoppgjør: – Det er noe jeg ikke har vært med på før

Årets lønnsoppgjør kom fort i havn, blant annet på grunn av en ny taktikk fra KS, forteller Unios forhandlingsleder Klemet Rønning-Aaby i podkast.

Publisert Sist oppdatert

Alle får mer etter årets lønnsoppgjør. 

  • Ansatte uten formell kompetanse får 26.300 kroner i årstillegg. 
  • Lektorer med tilleggsutdanning får rundt 50.000 kroner i tillegg. 
  • Blant ansatte i undervisningssektoren er det flest adjunkter med tillegg. De får rundt 40.000 kroner.

At oppgjøret gikk så fort, og at det kom i mål før fristen, forundret alle. At det i hvert fall skulle gå til mekling, var alle eksperter sikre på.

Men hva skjedde bak lukkede dører i KS-husets kjelleretasje?

Forhandlingssjef i Unio Klemet Rønning-Aaby forteller i en podkast fra Unio at alle la bredsiden til for å få et resultat. KS var villig til å legge penger på bordet utover frontfagsramma på 5,2 prosent.

KS ga sterke føringer

– KS opptrådte veldig proft, var flinke og la noen forutsetninger for enighet til grunn. De var villig til å bruke penger utover frontfagsrammen på klare forutsetninger om at alle måtte godkjenne et samlet resultat og ikke løpe hjem til sentralstyrene sine for godkjenning. Det ga en veldig sterk føring på å få dette til, sier Rønning-Aaby.

Den nye forutsetningen var at godkjenning av resultatet i sentralstyrer eller andre styrende organer måtte skje under forhandlingene, før forhandlingssammenslutningene tok stilling til resultatet – ikke med forutsetning om senere godkjenning. 

Det er avtalefestet at i mellomoppgjør skal ikke resultatet ut på uravstemning, men godkjennes av partenes styrende organer.

Måtte besinne seg

– Det var en krevende prosess for forbundene. Vi måtte legge til rette så de som ikke hadde fullmakter med seg i ryggsekken, måtte rigge sentralstyremøter på kort varsel. Det er noe jeg ikke har vært med på før. Men det ga et ansvar til alle som var der om å besinne seg litt i sin iver etter å tekkes alle medlemmer hele tiden. Vi måtte finne en løsning, tross et vanskelig utgangspunkt, sier Rønning-Aaby.

I fjor var det streik og isfront mellom utdanningsforbundets Steffen Handal og forhandlingsdirektør Tor Arne Gangsø i KS. Etter dette oppgjøret vanket det skryt til KS fra Handal.

– Det har vært et godt klima i årets mellomoppgjør, og det gjorde det enklere å komme fram til en løsning, sa Handal til Utdanningsforbundets nettside. 

Han mente også det hjalp at KS ville rette opp skjevheter fra tidligere.

Powered by Labrador CMS