Nyheter

Årets mellomoppgjør i KS-området er i gang. Fra venstre: Tonje Leborg i Akademikerne kommune, Odd-Haldgeir Larsen i LO Kommune, Tor Arne Gangsø i KS, Lizzie Ruud Thorkildsen i YS Kommune og Steffen Handal i Unio kommune.
Årets mellomoppgjør i KS-området er i gang. Fra venstre: Tonje Leborg i Akademikerne kommune, Odd-Haldgeir Larsen i LO Kommune, Tor Arne Gangsø i KS, Lizzie Ruud Thorkildsen i YS Kommune og Steffen Handal i Unio kommune.

Partene enige om at det blir et krevende mellomoppgjør

Onsdag møttes partene i årets mellomoppgjør i kommunesektoren til forhandlingsåpning. Alle er klare på at det blir noen tøffe runder.Fakta om lønnsoppgjøret i offentlig sektor

Publisert Sist oppdatert

– Årets mellomoppgjør blir noe annet enn det pleier å være, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune.

Onsdag overleverte Unio kommune, LO Kommune, YS Kommune og Akademikerne kommune sine første lønnskrav til KS.

– Vi krever en klar reallønnsvekst for våre medlemmer. Frontfagsrammen er for lav for oss, sier Handal.

Frontfagsrammen ved årets oppgjør er på 2,7 prosent.

Lønnsløft for de med høyere utdanning

Handal trakk fram både sykepleiernes og lærernes innsats under koronapandemien, og viste til at begge yrkesgruppene sliter med rekrutteringen.

I tillegg sliter kommunene med å rekruttere ergoterapeuter og psykologer.

– Årets oppgjør må være begynnelsen på et lønnsløft for ansatte med høyere utdanning, mener Handal, som forhandler for nærmere 137.000 medlemmer i kommuner og fylkeskommuner.

Lønnsveksten i kommunesektoren i fjor havnet 0,5 prosentpoeng under frontfaget, og ble lavere enn andre områder i privat sektor som varehandel og finans.

– Dette er ikke akseptabelt, mener Handal.

Forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune mener pandemien har vist at uten medlemmenes kompetanse, stopper Norge.

Frontfag = tvangstrøye

Leder Lizzie Ruud Thorkildsen i YS Kommune (YS-K) sier at kjøpekraften må sikres og at etterslepet i industrien i 2020 må hentes inn.

Hun viser til at YS-K forholdt seg lojalt til frontfagsrammen på 1,7 prosent i fjor, men at dette ikke var tilfellet for industrien. De tok ut 2,2 prosent, ifølge tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU).

– Det har mange av våre medlemmer reagert på. Reaksjonene er forståelige, rettmessige og rimelige. Det er uakseptabelt at de som setter rammen i et år med pandemi og krise, ikke selv følger resultatet, men forventer at alle andre skal gjøre det, sier Thorkildsen.

Hun mener etterslepet må tas nå.

– Resultatet i frontfaget legger noen føringer. Det er derimot ingen fasit, sier Thorkildsen.

Akademikerne kommune har opplevd frontfaget som en tvangstrøye de siste årene.

– Vi forventer reallønnsvekst for våre medlemmer – og reelle, lokale forhandlinger i kommunene der vi ikke får frontfaget tredd nedover hodet, sier leder Tonje Leborg.

Ifølge Leborg sliter mange kommuner med å rekruttere høyt utdannede, som jurister og teknologer. I årets mellomoppgjør vil Akademikerne særlig slå et slag for lektorene.

– Vi har en forventning om et solid oppgjør for denne gruppen, sier Leborg.

Framhever laget av kommunalt ansatte

Også LO Kommune forventer en utvikling over reallønnsvekst. I kravet skriver LO Kommune at fjorårets mindrelønnsutvikling må kompenseres, og at kjøpekraften til alle arbeidstakere må sikres.

Nestleder Odd Haldgeir Larsen i LO Kommune mener et lønnsløft må omfatte alle ansatte i kommunene. Han mener alle yrkesgrupper har stått på under koronapandemien og at det derfor blir feil å prioritere enkelte framfor andre.

– Det er ansatte i mange yrkesgrupper som driver de kommunale velferdstjenestene gjennom hverdager og kriser. Derfor er det ikke bare noen yrkesgrupper, men hele laget av kommunalt ansatte som må få sikret kjøpekraften, sier Larsen, som tror det blir noen krevende runder.

Lokale forhandlinger

Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS tror forhandlingene blir vanskelige og kompliserte.

– Kravene er store, de er heller ikke sammenfallende, sier Gangsø.

Han håper det er mulig å finne en løsning innenfor det han kaller en akseptabel ramme. KS tar utgangspunkt i frontfaget.

Arbeidslivsdirektør og forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i KS tror forhandlingene blir vanskelige.

– Rammen fra frontfagsforhandlingene er betydelig høyere, og glidning og overheng i kommunesektoren langt lavere. Det gir oss mye mer å forhandle om, sier Gangsø.

Han legger til at KS i sitt forhandlingstilbud legger opp til å bruke den økonomiske rammen både til generelle lønnstillegg og til å sette av lønnsmidler til lokale forhandlinger.

Også Gangsø mener kommuner og fylkeskommuner har håndtert koronapandemien på en imponerende måte.

– Dette har vært mulig fordi hele laget – ansatte i alle grupper og i politisk og administrativ ledelse i kommuner og fylkeskommuner sammen både har ønsket og evnet å håndtere denne ekstraordinære situasjonen, sier Gangsø.

Fakta om lønnsoppgjøret i offentlig sektor

  • LO, YS og NHO er blitt enige om en ramme for årets tariffoppgjør på 2,7 prosent. Ettersom anslått prisvekst er 2,8 prosent, utgjør dette en svak reallønnsnedgang.
  • Onsdag 21. april starter lønnsoppgjøret i kommunesektoren (minus Oslo). De fire fagforbundene Unio, LO kommune, YS Kommune og Akademikerne skal forhandle med kommunesektorens organisasjon KS.
  • Partene har frist på seg til 1. mai 2021. Hvis ikke partene bli enige ved forhandlinger, går oppgjøret til mekling.
  • Kommuneoppgjøret er det største oppgjøret og omfatter om lag 435.000 ansatte i kommunene og fylkene.
  • Fredag 23. april er oppstart for forhandlingene i Oslo kommune, som er et eget tariffområde med drøyt 43.000 ansatte.
  • Mandag 26. april starter lønnsforhandlingene i staten. Oppgjøret omfatter nærmere 170.000 statsansatte.
Powered by Labrador CMS