Debatt

Det er av stor betydning for samfunnet at både kommunale og private barnehager sikres forutsigbare rammebetingelser over tid, skriver Jørn-Tommy Schjelderup.

Bærekraftig økonomi for private barnehager er bra – også for kommunene

Finansieringen av private barnehager er ikke lenger bærekraftig. Flere tiltak bør iverksettes nå.

Publisert

Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning

Dersom myndighetene sultefôrer den private delen av barnehagesektoren til døde, er det ikke dårlig nytt bare for barn, familier og ansatte. Også for kommunene vil det være alvorlig å måtte bruke milliarder av kroner ekstra på barnehage uten at det gir mer velferd til samfunnet.

Kommunene har ansvar for å tilby landets innbyggere gode velferdstjenester i sitt nærmiljø. Et godt barnehagetilbud er en slik tjeneste. Det er av stor betydning for samfunnet at både kommunale og private barnehager sikres forutsigbare rammebetingelser over tid.

Uavhengig av forhandlingene på Stortinget om et mulig nytt barnehageforlik, er det flere tiltak som bør iverksettes nå

Om lag halvparten av barnehagene i Norge er private. Private barnehager har vært og er svært viktig for kapasiteten, kvaliteten og mangfoldet i barnehagesektoren.

Imidlertid – slik utviklingen har vært de siste årene, med ensidige kutt og innstramminger for private barnehager, er finansieringen av sektoren ikke lenger bærekraftig.

Konsekvensen er at mange gode barnehager tvinges til å legge ned svært populære tilbud, og at innbyggere mister tilgang på gode tjenestetilbud i sitt nærmiljø.

I 2022 hadde 45 prosent av alle ordinære private barnehager et negativt årsresultat. I perioden 2021–2023 er det blitt 184 færre private barnehager, mot 27 færre kommunale barnehager.

Dessverre blir vi i PBL (Private Barnehagers Landsforbund) hver eneste uke kontaktet av medlemsbarnehager som, på grunn av alvorlige økonomiske problemer, vurderer å legge ned virksomheten.

Selv om private barnehager etter loven har krav på å bli økonomisk likeverdig behandlet med kommunale barnehager, blir de ikke likebehandlet krone for krone. I 2023 fikk private barnehager om lag 81 kroner i offentlig finansiering per barn, for hver 100 kroner som kommunene brukte på tilbud i egenregi.

Slik blir det betydelige offentlige besparelser av. Ifølge en helt fersk rapport fra Agenda Kaupang har det offentlige i perioden 2019–2023 spart i gjennomsnitt 4,3 milliarder kroner i året på å bruke private barnehager sammenlignet med om kommunene skulle drevet alle tilbudene selv.

I 2023 var denne besparelsen på 6 milliarder kroner, ifølge Agenda Kaupang.

Tidligere har vi sagt at private barnehager sparer det offentlige for et beløp som tilsvarer 3.000 sykepleierstillinger. Den økende forskjellsbehandlingen har gjort dette tallet mye høyere.

Dersom private barnehager også i fremtiden skal kunne bidra med kapasitet, kvalitet, mangfold – og offentlige besparelser – må Stortinget bidra til å redusere stadig økende forskjeller i den offentlige finansieringen av kommunale og private barnehager.

Og uavhengig av forhandlingene på Stortinget om et mulig nytt barnehageforlik, er det flere tiltak som bør iverksettes nå – før økonomien tvinger enda flere gode og populære barnehagetilbud til nedleggelse.

Derfor ber PBL Stortinget om tre tiltak i forbindelse med behandlingen av neste års statsbudsjett:

• Sikre at alle private barnehager får dekket sine reelle kostnader til pensjon etter søknad til kommunen.

• Sørge for at private barnehager settes i stand til å ta vare på eksisterende barnehagebygg og til å bygge ut mer kapasitet i privat regi.

• Gjeninnføre private barnehagers rett til å låne penger i Husbanken, slik at de kan foreta nødvendige oppgraderinger som de ikke får finansiering til i ordinære finansieringsinstitusjoner.

Dette er krav også kommunene bør kunne stille seg bak. For ikke bare gir private barnehager god velferd til kommunens innbyggere. Uten dem vil også en allerede hardt presset kommuneøkonomi se enda verre ut.

Powered by Labrador CMS