Debatt
Bedre kart kan bidra til å løse natur- og klimautfordringene
Kommunene trenger mer kunnskap og informasjon for å ta vare på de blå og grønne verdiene i og rundt bebygde områder.
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning
Arealendringer er en viktig årsak til naturtap og klimaendringer.
Utbygging skjer likevel i områder som gir store klimagassutslipp og tap av
naturmangfold. Her sitter kommunene på nøkkelen til å løse problemet, men
verktøyene og kunnskapen mangler.
Kart kan synliggjøre behov for planvask og vise arealreserver.
Kommunene trenger kunnskap og informasjon for å ta vare på de blå og grønne verdiene i og rundt bebygde områder. En bekk, en skog eller en park er eksempler på blågrønne strukturer som kan bremse natur- og klimautfordringene.
Det har vært vanskelig å synliggjøre hvilken betydning disse områdene har for klima og miljø siden mange forhold må ses i sammenheng.
Et område med trær kan være viktig for naturmangfold, samtidig som det lagrer karbon og håndterer store nedbørsmengder mye bedre enn asfalterte områder. Et slikt område kan også være viktig for å sikre viltkorridorer og gi tilgang til nærnatur for kommunens innbyggere.
Denne kunnskapen må kommunene ha for å kunne ta de riktige valgene i arealforvaltningen.
NIBIO har utviklet temakart, som viser hvilken betydning de blå og grønne arealene har for opptak av klimagasser, klimatilpasning, naturmangfold og friluftsliv. Kartene foreligger så langt for 16 kommuner. NIBIO og NMBU har sammen med disse kommunene drøftet hvordan kartgrunnlaget kan brukes i kommunenes arealplanlegging.
Det kom tydelig fram at temakartene kan ha stor nytte i kommunal forvaltning. Temakartene stedfester blå og grønne verdier. Kartene viser for eksempel hvilke områder som er viktige for opptak av klimagasser og hvilke arealer som er viktige for å ta opp og fordrøye nedbør i perioder med styrtregn. Kartene gir helt andre muligheter til å ta strategiske og konkrete valg enn det man har hatt til nå.
NMBU har oppsummert
anbefalingene om hvordan slike kart kan benyttes i planarbeidet. Under
nevner vi flere aktuelle områder.
I arbeid med planstrategien skal kommunene vurdere om kommuneplanen skal revideres. I dette arbeidet er det viktig å identifisere de blågrønne verdiene tidlig. Temakartene viser områder som har stor betydning for klima og miljø.
Kartene kan synliggjøre behov for planvask og vise arealreserver som har stor betydning for klima og miljø og som bør tilbakeføres til LNFR. I tillegg vil kartene være et viktig grunnlag når kommunene skal vurdere om det bør lages egne temaplaner for klima og natur og deretter eventuelt utarbeide disse planene.
Kommuneplanens samfunnsdel legger de overordnede føringene for utviklingen i kommunen. Temakartene vil da være med å sikre at blågrønne verdier bli forankret i planens mål og tiltak.
Det vil dermed være lettere å knytte samfunnsdelen og arealdelen godt sammen, siden den samme informasjonen benyttes som grunnlag.
Arealstrategien beskriver de langsiktige og overordnede prinsippene for framtidig arealbruk. Med en klar arealstrategi, blir det lettere å revidere kommuneplanens arealdel. Kommunene sparer mye tid, arbeid og penger ved å bruke temakartene som grunnlag når de skal sile ut arealinnspill som ikke er i tråd med arealstrategien. Temakartene gjør det også mulig å identifisere viktige grønne områder før de er konsekvensutredet.
I kommuneplanens arealdel avklarer kommunene hvilke områder som skal bygges ut og på hvilken måte. Temakartene vil være nyttige i konsekvensutredninger. De vil også identifisere hvordan blågrønne verdier skal tas vare på ved å fastsette arealformål, hensynssoner, beskrivelser og bestemmelser.
I arbeidet med detaljregulering vil temakartene, sammen med konsekvensutredning og lokal kunnskap, sikre at det tas hensyn til viktige blågrønne verdier. Kartene kan også være nyttige ved krav om naturrestaurering, fordi de viser konkrete verdier som kan tas inn som naturbaserte løsninger i planen.
I arbeidet med byggesaker vil man også kunne bruke temakartene. Det gjelder spesielt i utbyggingssaker uten krav til regulering i LNFR-områder.
Temakartene kan også være verdifulle i annen forvaltning, slik som behandling av søknader om skogsbilveier og tiltak etter jordloven, viltforvaltning eller tilrettelegging for rekreasjon og friluftsliv.
Kommunene trenger kunnskap for å ta vare på de blågrønne arealene. Temakartene er et viktig bidrag. I tillegg trenger kommunene veiledning i hvordan kartene kan bli brukt på de ulike trinnene i arealplanleggingen. Kommunen må også ha ressurser til å anskaffe og ta i bruk nye kartverktøy.
Først da kan økt kunnskap føre til en arealplanlegging som bidrar til reduserte utslipp, bedre klimatilpasning og mer naturmangfold.