Sekkeløp mot sperregrensa gjelder rikspolitikken. Ved dette valget er det skoler, barnehager, reparasjon av kirketak og skjenkebevillinger som gjelder, skriver Tone Holmquist. Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix
Sekkeløp mot sperregrensa gjelder rikspolitikken. Ved dette valget er det skoler, barnehager, reparasjon av kirketak og skjenkebevillinger som gjelder, skriver Tone Holmquist. Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sekkeløppartiet

KrF ligger under sperregrensa. Vil helgas landsmøte sørge for at de spretter over målstreken, som partileder Ropstad? Eller brekker de ribbeina midtveis, som nestleder Bollestad?

Skal KrF være et alternativ på det politiske koldtbordet, må de dyrke familieverdiene.

KrF hadde tradisjonelle familieleker på partilandsmøtet. Eggeløp og sekkeløp. I sekkeløpet spratt selvfølgelig 33 år gamle Kjell Ingolf Ropstad lett og rett i mål først. 57-årige Olaug Bollestad snublet, brakk to ribben, og sørget dermed for en hendelse alle vil huske landsmøtet for.

Hadde dette vært et stortingsvalg, ville landsmøtet neppe gitt den kampen mot sperregrensa som partiet trenger. KrF fremstår forsiktige og konfliktsky etter retningsvalget i høst, som var den reneste thrilleren. De skiller seg ut fra andre partier med gammeldags familiepolitikk der mor prioriteres som omsorgsperson for barn i hjemmet. Det handler om kontantstøtte, som mor oftest tar ut. Mer valgfri barselperm, som i praksis betyr mer tid til mor og mindre til far. Familieminister Ropstad tør også å si at for mange barn opplever skilsmisse, og at myndighetene bør forsøke å forhindre det.

Det er mulig dette er en vinnersak for flere enn kristne par på Sørvestlandet. Mange kvinner ønsker å ha barselpermen for seg selv, blant annet for å fred til amming – som helsemyndighetene anbefaler bør pågå i ett år.

De fleste par som gifter seg og får barn sammen, ønsker trolig også å holde sammen og gi ungene en trygg oppvekst. En trenger ikke være kristen eller tradisjonell KrF-velger for å ha slike ønsker.

Skal KrF være et alternativ på det politiske koldtbordet, må de dyrke familieverdiene, og ikke være redde for å gå i klinsj med dem som mener noe annet. Litt retro familiepolitikk er det trolig marked for.

Men dette er et lokalvalg, og lokalt blir mye som før. Noen har gitt seg etter at partiet valgte blå side istedenfor rød. Noen er kommet til. KrF stiller lister i 226 kommuner, en dekningsgrad på 64,1 prosent, ned fra rundt 68 prosent i 2015.

Ifølge avisa Vårt Land så har man mange steder mobilisert veteraner som er langt inne i pensjonsalderen for å få til lister. KrFs eldste listekandidat er 86 år. Det sier seg selv at rekruttering må til, men kanskje er de berget for denne perioden.

Det er på Sørvestlandet partiet står sterkest. Så svekker det seg jo lenger nord du kommer. I Finnmark stiller de liste i 3 av 18 kommuner – Hammerfest, Vardø og Alta.

KrF har hatt markante kvinnelige politikere, men kun 22 prosent av listetoppene deres til kommunevalget er kvinner.

I kommunestyrene markerer nesten alltid KrF seg med streng alkoholpolitikk. De stemmer nei til nye skjenkebevillinger, de setter spørsmålstegn ved utvidende skjenketider, og de vil ikke gi skjenkebevillinger for sprit til dem som har øl og vin fra før. De mener bilpleiefirmaer, leirskoler og blomsterbutikker ikke trenger å servere øl og vin, selv om de driver litt kafévirksomhet på si. Og på KrFs landsmøte var det bare brus og vann, ikke alkohol. De er visst det eneste partiet som har «tørre» landsmøtemiddager.

Streng alkoholpolitikk er altså partiet alene om etter at avholdsbevegelsen i Ap fordampet. Det finnes fremdeles velgergrupper som er opptatt av at alkoholens skadevirkninger må reduseres. Bare KrF har troverdighet i den saken. Men alkoholpolitikken ble ikke løftet på dette landsmøtet.

Generalsekretær Pernille Huseby i Actis, en paraplyorganisasjon for rusfeltet, betegner det som skuffende og tankevekkende at alkohol ikke er viet noe eget punkt, ifølge Vårt Land.

– At alkohol er utelatt, var ikke noe bevisst valg. KrFs gode, restriktive alkoholpolitikk ligger selvsagt fast, selv om det ikke er spesifikt nevnt, sier partiets nestleder Ingelin Noresjø til Vårt Land.

Så får vi se om lokalpartiene tør å fremme dette synet i et land der serveringsnæringen er i vekst og har sterke talspersoner, og folk flest liker å ta seg et glass uten myndighetenes innblanding.

Sekkeløp mot sperregrensa gjelder rikspolitikken. Det har partiet god tid til å jobbe med. Ved dette valget er det skoler, barnehager, reparasjon av kirketak og skjenkebevillinger som gjelder. De to siste er saker KrF-ere lett vil kunne hoppe i mål med, sammen med et lite eggeløp for frivillige lag og foreninger.

Det gjelder å dyrke egenart inn mot 9. september.