Debatt

Ansatte er de som har størst innsikt i tjenestemottakers behov. De bør gis myndighet til å ta beslutninger på eget nivå, skriver Jon-Kristian Kolstad og Håkon Johansen.

Du skal lede 40 ansatte – hva slags leder blir du?

Det store lederspennet i kommunenes helse- og omsorgstjeneste gjør det vanskelig for ledere å være tilstrekkelig nær sine medarbeidere.

Publisert

Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning

Ledelsen må skape rom for samtaler, utover de formelle strukturer og møter. Det handler om å være til stede i de daglige situasjonene hvor utfordringer oppstår, og å kunne tilby støtte og veiledning i sanntid.

Når ledelsen viser nærvær og engasjement, bygges det en kultur av tillit og åpenhet som kan bidra til å løse problemer raskt og effektivt.

Ledelsen må kombinere strategisk styring med nærvær i daglig arbeid.

Tall fra Fafo-rapport 2023:30 Mobilitet i helse- og omsorgstjenestene viser at det generelt i arbeidslivet i Norge i gjennomsnitt er ti ansatte per leder.

I kommunenes helse- og omsorgstjeneste er det i gjennomsnitt 40 ansatte per leder. Enkelte ledere har langt flere ansatte. Hva slags ledere blir man da?

For å møte de komplekse utfordringene helse- og omsorgssektoren står overfor, er ledelse avgjørende for å sikre faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp.

Ledelsen må kombinere strategisk styring med nærvær i daglig arbeid. Dette sørger for at ledelsen har en klar retning for fremtiden, samtidig som de er tett på det daglige arbeidet.

Ved å skape en kultur der tilbakemeldinger fra både ansatte og tjenestemottakere er sentrale, kan man kontinuerlig identifisere områder for forbedring.

«Ethvert system er perfekt designet for å gi akkurat det resultat det gir», sier professor Paul Batalden.

God ledelse innebærer å balansere det å sette langsiktige mål og visjoner med daglig nærvær i det operative. Ledelsen må være i stand til å peke ut en klar retning for hvordan tjenestene skal utvikles og hvilke mål som skal oppnås, men samtidig sørge for at denne visjonen er forankret i de ansattes hverdag.

Det er ingen automatikk i at ansatte følger strategien, dersom de ikke ser hvordan deres egen innsats knytter seg til de større målene. For å oppnå dette, må ledelsen lytte til de ansattes erfaringer, og sørge for at deres perspektiver er en integrert del av beslutningsprosessen.

Med det store lederspennet i kommunenes helse- og omsorgstjeneste, blir det vanskeligere å få til korte beslutningsveier og desentralisert ledelse. Det er alvorlig, fordi korte beslutningsveier er avgjørende for å kunne håndtere endringer raskt i en sektor hvor utfordringene kan være akutte og sammensatte.

Ved å redusere avstanden mellom beslutningstakere og de som utfører arbeidet, kan ledelsen reagere mer fleksibelt på behovene som oppstår i tjenesteytingen. Det er derfor viktig å desentralisere beslutningsmyndigheten.

Ansatte er de som har størst innsikt i tjenestemottakers behov. De bør gis myndighet til å ta beslutninger på eget nivå. Det vil gi dem større handlingsrom til å gjøre nødvendige justeringer i løpet av arbeidsdagen, noe som også kan bidra til å øke medarbeidernes følelse av mestring og eierskap.

Det store lederspennet i kommunenes helse- og omsorgstjeneste gjør det vanskelig for ledere å være tilstrekkelig nær sine medarbeidere.

For at kvalitetsforbedring skal bli mer enn bare et mål på papiret, må det være en kontinuerlig prosess som involverer alle nivåer i organisasjonen.

Her er et strukturert system for tilbakemelding er en nøkkelfaktor. Ledelsen bør etablere tydelige og effektive kanaler for tilbakemeldinger, både formelle og uformelle, der ansatte kan komme med innspill og forslag til forbedringer.

Medarbeidersamtaler er avgjørende for å fremme åpen kommunikasjon og utvikling mellom ledelse og ansatte. I et dynamisk arbeidsmiljø, hvor endringer skjer raskt, er det viktig å gjennomføre hyppigere samtaler for å sikre at medarbeidere får kontinuerlig støtte, justering av mål og tilpasning til nye utfordringer.

Systemet må ikke kun være en énveiskommunikasjon fra ansatte til ledelsen, men også en arena for å diskutere utfordringer, evaluere resultater og justere tiltak.

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) har som samfunnsoppdrag å styrke kvaliteten i kommunenes helse- og omsorgstjenester gjennom fag- og kompetanseutvikling og spredning av ny kunnskap, nye løsninger og nasjonale føringer.

En forutsetning for å lykkes i vårt arbeid sammen med kommunene er et nært og godt samspill mellom ledelse og medarbeidere.

Ved å skape en kultur der både strategisk visjon og daglig operativt nærvær er i balanse, kan helse- og omsorgssektoren utvikle et sterkere fundament for kvalitetsforbedring. Samtidig kan engasjerte og motiverte ansatte bidra til å gjøre tjenestene bedre – for tjenestemottakere og for samfunnet som helhet.

Powered by Labrador CMS