Arbeidsgivere må legge bedre til rette for eldre arbeidstakere slik at de står lenger i arbeid, skriver artikkelforfatteren.

Er det mulig å leve det gode liv, men fortsatt stå i arbeid?

Arbeidsgivere må ta innover seg behovet for en større omstilling av arbeidsstokken for de over 60 år.

Publisert

Under Arendalsuka kom KLP med sin arbeidslivsrapport for 2024, og det ble debattert om hvorledes vi skal sikre at folk står lenger i jobb.

Arbeidslivsrapporten påpeker at de som allerede har gått ut i pensjon, ikke angrer på valget om å gå av med pensjon.

Er det mulig å leve det gode liv, men fortsatt stå i arbeid? Ja, er min påstand, men kun hvis arbeidsgiver tar innover seg behovet for en større omstilling av arbeidsstokken for de over 60 år.

Mange 60-åringer føler at arbeidslivet tynger og ønsker seg bort fra gamle modeller hvor arbeidsgiver i liten grad ønsker eller evner å komme aldersgruppen i møte. At vi trenger dem for å løse store utfordringer i arbeidslivet, er udiskutabelt.

Det finnes ingen bevis på at seniorer er mindre omstillingsdyktige enn den yngre delen av arbeidslivet.

Det finnes allerede utallige forslag til seniorrelatert omstilling i for eksempel kommunal helse- og omsorgstjeneste, men hvorfor tas det ikke grep?

En forklaring kan være at de som er ansvarlig, for eksempel kommunens toppledelse, HR og lokalpolitikere, verken har kompetanse eller vilje til å prøve ut nye modeller.

Hvor enkelt er det ikke å tenke at fornying og omstilling krever yngre krefter. I tillegg glemmer vi kanskje den enorme erfaringen en seniorgruppe kan bety.

Det finnes ingen bevis på at seniorer er mindre omstillingsdyktige enn den yngre delen av arbeidslivet. Faktum er at en dyktig senior i mange tilfeller løser jobben både mer effektivt og raskere. De har bedre evne til vurdering basert på erfaring, større fleksibilitet og ikke minst vilje til å stå i jobb, men på andre premisser enn dagens.

HR-ledere, toppledere og lokalpolitikere i Kommune-Norge må reagere. KLPs arbeidslivsrapport for 2024 er dyster lesing. Hvis beslutninger og politikk skal lages basert på det vi allerede vet, er mange kommuner langt på etterskudd. 

Oppfordringen må være å tilpasse en arbeidshverdag slik vi gjør for småbarnsforeldre. Legg gjerne til rette for at de over 60 kan leve det gode liv med tilpassede arbeidstidsordninger.

Dette medfører kanskje å la sykepleiere over 60 år få lov til å gå i 80 prosent stilling med 100 prosent lønn, og operere med mer fleksibel arbeidstid med individuelle ordninger for opparbeidelse av timer for uttak. Ikke minst gjelder det at arbeidsgiver endrer syn på ansatte over 60.

Dette handler om vilje og en smule innovasjon. Innovasjon brukes ofte i pompøse kommunale strategier. Kanskje er det på tide at Kommune-Norge jobber med innovasjon på området. Da kan vi om noen år bli presentert for en arbeidslivsrapport som er mer positiv til hvordan vi skal bruke det grå gullet i sektoren.

Powered by Labrador CMS