Debatt
Etikkfanen må holdes høyt
Strammere økonomi, tøffe prioriteringer og økte krav til omstilling setter kommunesektoren på prøve. Dette krever en sterk etisk ryggrad.
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning
Kommunesektoren står overfor dyptgripende endringer. Strammere økonomi og økte krav til omstilling betyr at prioriteringene blir mer krevende. Det stiller også enda større krav til etiske avveininger, åpen kommunikasjon og inkluderende prosesser.
KS’ Debatthefte 2025 beskriver forventningsgapet – gapet mellom det som i sum forventes av kommuner og fylkeskommuner, og det som er mulig å yte med de ressursene som er tilgjengelig.
Vi oppfordrer alle som møter etiske utfordringer til å ta kontakt med oss.
Vår oppgave i etikkutvalget er å bidra til å bygge tillit og skape forståelse. I en presset situasjon er det avgjørende at politiske prosesser preges av respekt og åpenhet, og at debattklimaet ikke blir destruktivt. Hets og trusler mot folkevalgte er en alvorlig trussel mot demokratiet.
Kommunesektorens etikkutvalg har en viktig rolle som pådriver og rådgiver for kommunenes arbeid med etikk og antikorrupsjon. Jeg er privilegert som får lede dette utvalget, oppnevnt av KS’ hovedstyre, som det femte i rekken. Vår oppgave er å bygge videre på tidligere arbeid og samtidig adressere de utfordringene sektoren står overfor i dag og framover.
Vårt mandat er klart: Etikkutvalget skal ta opp prinsipielle spørsmål og gi anbefalinger. Vi behandler ikke enkeltsaker, men vi belyser det prinsipielle som ligger i dem. Målet er å bevisstgjøre, forebygge og styrke kommunesektoren slik at den står bedre rustet til å håndtere vanskelige situasjoner – situasjoner vi vet oppstår.
Med ansvar for å forvalte budsjetter på til sammen 600 milliarder kroner og omkring 500.000 ansatte, er kommunesektoren en stor og kompleks organisasjon. Dette gir både muligheter og sårbarheter. Når undersøkelser viser at mange kommunale ledere opplever press utenfra – enten det gjelder ønsker om favorisering, omgåelse av regelverk eller tilbud om utilbørlige fordeler – understreker det behovet for høy etisk bevissthet.
Korrupsjon innebærer misbruk av makt for personlig vinning, og kan manifestere seg på mange måter. Bestikkelser, utilbørlige fordeler og urettmessig favorisering er bare noen eksempler. Dette skader ikke bare økonomien, men også tilliten til demokratiet.
Gråsoner mellom det lovlige og det etisk riktige er særlig krevende. Selv handlinger som er innenfor lovens rammer kan framstå som umoralske og svekke tilliten. Etisk refleksjon og åpenhet er derfor avgjørende.
Korrupsjon og uetisk atferd har store omkostninger for samfunnet. Det svekker demokratiet og innbyggernes tillit til folkevalgtes evne til å ta vare på fellesskapets interesser. Det innebærer økonomiske tap for samfunnet. Det påvirker myndighetsutøvelsen og kan føre til forskjellsbehandling som urettmessig favoriserer noen. Det innebærer altså en trussel mot innbyggernes rettssikkerhet.
Korrupsjon er med andre ord en trussel mot demokratiet, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Innsatsen for å hindre og håndtere dette er derfor også et arbeid for demokrati og godt styresett.
Korrupsjon og uetisk atferd må ikke bare forebygges, men aktivt motarbeides. Dette er ikke bare en kamp for økonomisk ansvarlighet, men også for demokratiets integritet. Tilliten mellom innbyggere, folkevalgte og ansatte i kommunene er limet som holder vårt samfunn sammen.
Etikkutvalget er her for å støtte kommunene i dette arbeidet. Vi oppfordrer alle som møter etiske utfordringer til å ta kontakt med oss. Sammen kan vi styrke kommunesektoren som en bauta for åpenhet, rettferdighet og tillit.