Debatt
Ja til veto, men med utredningsplikt
Kommunenes vetorett i vindkraftspørsmål er viktig for å sikre lokal forankring. Da blir det ikke mindre viktig at kommunene tar ansvaret de har fått, på alvor.
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning
Kommunenes avgjørende rolle i vindkraftspørsmål har utløst et skred av prinsippvedtak mot vindkraftutbygging. Det er svært uheldig, og en demokratisk utfordring som må tas på alvor.
Både kommuner og fylkeskommuner har fattet prinsippvedtak mot vindkraft siden valget i fjor. Det innebærer at vindkraftinitiativ stanses lenge før kommunene har et reelt beslutningsgrunnlag.
Vindkraftutbygging uten lokal støtte skaper splid og strid som gagner verken lokalsamfunn eller kraftbransje.
Politikere, innbyggere og næringsliv aner ikke hva de sier nei til, verken negative eller positive virkninger av tiltakene.
Prinsippvedtak mot hele næringer er en underlig politisk konstruksjon. Ingen kommuner vil si prinsipielt nei til husbygging i årevis fordi en tiltakshaver sender inn søknad. Men i møte med kraftutbygging er dette blitt en gjengs måte å møte utbyggere på.
At vindkraft er tatt inn i plan- og bygningsloven er både riktig og viktig. Vindkraftutbygging uten lokal støtte skaper splid og strid som gagner verken lokalsamfunn eller kraftbransje.
Kommunenes vetorett i vindkraftspørsmål er et viktig tiltak for å sikre lokal forankring. Da blir det ikke mindre viktig at kommunene tar ansvaret de har fått, på alvor. Det er ingen ting som stanser dem i si nei til kraftutbyggerne, også etter at konsekvensutredninger og annen dokumentasjon foreligger.
Det er et reelt problem at mange kommuner melder fra om at de verken har kapasitet eller kompetanse til å behandle søknader om vindkraftutbygging. De trenger noen å henvende seg til, en upartisk, faglig aktør som kan rådgi dem i prosessene som følger.
Energikommisjonen foreslo å opprette et nasjonalt kompetansesenter for vindkraft. Dette kan legges til fylkeskommunene, som allerede har energi- og planfaglig kompetanse. Regionale kompetansesentre for fornybar energi kunne spilt en helt sentral rolle i å bistå kommunene i saksbehandlingen.
Vindkraft på land er en enkel og rimelig måte å bygge ut ny kraftproduksjon på. Det vil være et viktig bidrag til å beholde og utvikle kraftkrevende industri, oppfylle klimaforpliktelsene og bevare kraftoverskuddet i Norge også i årene som kommer. Det krever at utbyggerne får utrede og presentere et helhetlig beslutningsgrunnlag kommunene kan si ja eller nei til.
Om kommunene som ønsker det, i tillegg får faglig beslutningsstøtte, så de har nok kapasitet og kompetanse, vil debattene om vindkraft få et løft.
Vi sier ja til kommunalt veto, ja til regionale kompetansesentre for fornybar energi, og ja til å la utbyggere presentere skikkelige beslutningsgrunnlag før kommunene bestemmer om de vil ha vindkraft eller ikke.