Løft blikket for å trygge dine kritiske systemer!
Hvor trygg er du på internettforbindelsene du trenger for å sikre oppetid for kommunens kritiske infrastruktur?
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning
Gammel teknologi fases nå ut. Både kabler og basestasjoner kan rammes av uhell eller målrettet sabotasje.
Kommunene må forberede seg på en fremtid uten 2G-nettet og Telenors over 100 år gamle kobbernett. Spesielt dersom disse brukes til å sikre drift av kritiske systemer og tjenester. Kobbernettet legges ned i år, og 2G-nettet fases ut innen 2027.
Det handler om å være så godt forberedt som mulig på det uventede.
For mange virksomheter er løsningen en kombinasjon av fiber og mobil, der en FWA-løsning (Fixed Wireless Access – en teknologi som bruker mobilnett til å levere bredbåndsinternett til faste lokasjoner) fungerer som en ekstra backup til fiberforbindelsen.
Fiber gir stabilitet og høy kapasitet, mens FWA blir en solid sikkerhetsløsning dersom noe skulle skje med den faste aksessforbindelsen.
Men er dette tilstrekkelig? Vi lever i en verden preget av geopolitiske spenninger og økende avhengighet av digital infrastruktur. Stabilitet kan ikke lenger tas for gitt.
Nedetid kan skyldes alt fra en gravemaskin som er uheldig og kutter en fiberkabel til ødeleggelser på grunn av naturkatastrofer, eller direkte målrettede angrep på kritisk infrastruktur.
Rett før 2025 ble ønsket velkommen, kunne vi lese om flere kabelbrudd i Finskebukta og en mistenkt sabotasje mot en basestasjon i Sør-Frankrike. Der mistet 800.000 dekning, og det ble meldt om omfattende skader som tok flere døgn å rette opp.
For å sikre oppetid bør kommunene vurdere et tredje bein å stå på: satellittforbindelse. Med tusenvis av lavbanesatelitter gir for eksempel Starlink internettilgang der tradisjonelle løsninger kommer til kort. Disse satellittene kommuniserer med mottakere på bakken, og videresender data mellom brukeren og internett. De kan være en effektiv backupløsning for backupen.
For kommunenes kritiske infrastruktur kan «3-beinstrategien» være forskjellen mellom oppe- og nedetid. I et scenario der fiberkabelen kuttes, vil FWA-løsningen overta. Men hva skjer hvis også mobilnettet faller ut?
Slike brudd kan få store økonomiske og driftsmessige konsekvenser. Brudd på samfunnskritiske tjenester som nødnett eller helseberedskap, kan svekke tilliten fra innbyggerne. Det kan også medføre kostbare strakstiltak og risiko for liv og helse.
Geopolitiske spenninger og økt fokus på kritisk infrastruktur har sannsynliggjort at kommunene må ruste seg for det uforutsigbare. Når fiber og mobilnett kan bli mål for cyberangrep, eller fysisk sabotasje, kan det være strategisk å vurdere en løsning som opererer uavhengig av bakkenettverkene.
For kommuner som leverer samfunnskritiske tjenester innen helse og energi, er ikke kontinuitet i internettforbindelsen et valg – det er en nødvendighet. Satellitter i kombinasjon med 5G og fiber gir en fremtidsrettet løsning som dekker stort sett alle tenkelige scenarioer og minimerer risikoen for nedetid – selv under de mest krevende forhold.
Det handler om å være så godt forberedt som mulig på det uventede og sikre at tjenestene alltid er tilgjengelige, uansett hva som måtte skje.