Meninger

Den årlige Arendalsuka byr på yrende folkeliv og tusenvis av arrangementer. Kommunal Rapport hjelper deg å velge.

Lynguide til Arendalsuka

Fortvil ikke over debattmylderet i Arendal. Her er en guide til arrangementer med kommunal interesse. Mange av dem kan strømmes.

Publisert Sist oppdatert

Den politiske høstsesjonen i landet innledes for alvor med Arendalsuka. Tusenvis av debatter og tusenvis av mennesker preger gater og lokaler rundt idylliske Pollen i sørlandsbyen. 

Etter å ha gått gjennom årets program, spør jeg meg nok en gang om det er tilhørere til alle arrangementene? Men hva vet vel jeg om interessen for hvordan det er å være hund i Norge, om badstusvette bedrer folkehelsen eller om det fins et liv etter døden for panteautomater?

Hvis KI er det viktigste for deg, er det ingen grunn til å fortvile. Flere hundre arrangementer handler om dette.

Dette står uansett på programmet i Arendal sammen med andre mer kommunerelevante debatter. For eksempel om klima og press på natur og areal. Spesielt det siste temaet har et oppsving i år, formodentlig etter NRKs serie Oppsynsmannen.

Også beredskap og sikkerhet i et kommunalt perspektiv debatteres, sammen med klassiskere som økonomi og behovet for hardere prioriteringer. Det er også et utall debatter om framtidens velferd, helse og omsorg. Skole og oppvekst, inkludert digitalisering, er populært. Det gjelder også energi og kraftpolitikk. I år er flere arrangementer om kjernekraft ny variant her. 

Og skulle du være interessert i foredrag om samferdsel, innkjøp, pensjoner og ESA, demokrati, ytringsfrihet og åpenhet i kommunene eller stedsutvikling i ulike varianter, fins de også. 

Hvis KI er det viktigste for deg, er det heller ingen grunn til å fortvile. Flere hundre arrangementer handler om dette. For eksempel om KI kan bidra til å løse klima- og naturkrisen eller forhindre personellmangel i helsesektoren.

Jeg ser også at bygnings- og boligpolitikk er på agendaen med flere arrangementer

Programoversikten til Arendalsuka er oversiktlig og søkefunksjonen god. Det gjør det mulig å lete tematisk. 

Selv har jeg bladd fram og tilbake i oversikten og funnet et knippe arrangementer som kan være av interesse. Men noen ganger lover overskriften mer enn det den kan holde. 

Mandag 12. august, på formiddagen, kan alle med interesse for ungdom få med seg lanseringen av årets Ungdata-rapport fra Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet.

Fafo og Samfunnsøkonomisk analyse spør om hvordan kommunale og nasjonale myndigheter kan legge til rette for at innbyggerne skal ta bærekraftige forbruksvalg.

Samme formiddag starter KS for alvor sitt fyldige  arendalsprogram. Først med en samtale om hva kommunene kan lære av fjorårets ekstremvær Hans. Deretter inviteres til debatt med utgangspunkt i den spissformulerte overskriften; alle partiene lyver.

Ett av spørsmålene der er om politikerne snakker sant om hva som er mulig å levere av tjenester. Stortingsrepresentant og tidligere statsråd og ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) skal debattere. Også KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) og ordfører Frode Revhaug (H) fra Frosta kommer. Politisk redaktør i en herværende avis likeså.  

Levekårsutfordringer er en gjenganger i kommunesammenheng. Noen kommuner lykkes med å håndtere disse. Statistikksjef Ulf Andersen i Nav skal si noe om hvorfor. 

På tampen av første dag blir det debatt om det er det plass til flere ukrainske flyktninger i Norge nå. Hit kommer blant annet arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap), Frp-leder Sylvi Listhaug og KS-leder Helgesen.

På ettermiddagen blir det mulighet til å finne ut hva et aktiv fritids- og kulturliv betyr for hvor attraktivt et sted kan bli. Det er Voss herad som inviterer.

Tirsdagen kan fra morgen til ettermiddag by på en av tidens mest kontroversielle saker; vindkraft. Hvorfor skal norske kommuner si ja til vindkraft? Hva KS mener om dette, vil  den ferske 1. nestlederen Odd Stangeland (Ap) gjøre rede for i denne debatten. 

De som går glipp av debatten, kan følge to lignende debatter senere samme dag. I den ene er overskriften om vi får til energiomstilling og naturmangfold. Både lokale og nasjonale politikere stiller der. I den andre spør Fornybar Norge om kommunene har gjort seg fortjent til vindkraftveto

I samme gate er også debatten om kommunens rolle som arealmyndighet når hensyn til natur og ønsker om kraftutbygging skal balanseres. Før lunsj er det også mulig å finne ut hvordan utvikle bygd og by når naturen skal bevares. Eller hvordan kommunene skal nå sine klimamål. Eller om klimaomstillingen skal skje med eller uten kommunene på laget. 

Spørsmålet om staten bør styre mer av naturpolitikken, reises på ettermiddagen. Ordfører Jon Rikard Kleven (Sp) i Vinje er blant deltakerne.

Kommunalbanken og Norsk kommunedirektørforum spør midt på dagen hva som skjer når valgløfter møter økonomiske realiteter i kommunene. 

Samtidig diskuteres det i KS-regi hvordan en kompetansereform i kommunene kan komme til å se ut. 

Agenda Kaupang og Storebrand lanserer den årlige rapporten med Norges best styrte kommuner. Sandefjord er trolig blant dem, siden ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) skal delta.

Skolelederforbundet lanserer samtidig en rapport om skolelederrollen.

Etter lunsj stiller Universitetet i Agder, fagskolen i Agder og Grimstad kommune et svært presserende spørsmål: Hvordan skal det skapes attraktive jobber i kommunehelsetjenesten? Innenfor samme tematikk skal det seinere på dagen diskuteres om den nye helseteknologiordningen er tilstrekkelig til å løfte kommunene.

    På hovedscenen i Arendals kulturhus diskuteres det tirsdag om testingen i skolen har tatt overhånd. Utdanningsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) er blant paneldeltakerne.

    Nordtun skal seinere på dagen i debatt om det er kvalitet i barnehagen som er den neste velferdsreformen. 

    Samtidig er det høyaktuelle spørsmålet om ungdomskriminalitet og forebygging tema for en KS-debatt. Overskriften der er idrett, korps eller kriminalitet. Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) i Oslo møter blant andre statssekretær Eli Blakstad (Sp) i Barne- og familiedepartementet.

    KS reiser også det følsomme spørsmålet om retten til tjenester hjemme skal være absolutt? Veksten i tjenester til unge brukere er noe av bakgrunnen for det.

    Seinere tirsdag diskuteres det om helseteknologi kan løfte kommunene. Situasjonen i helsevesenet skal også under lupen tirsdag. Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) møter blant andre byrådsleder Solberg og sykepleiernes leder Lill Sverresdatter Larsen.

    Onsdagen starter med at vi kan få vite hva folket mener om helsepolitikk. Da presenteres Kantars helsepolitiske barometer. Ordførerne Inger-Lene Håland (Ap) i Froland og Ingrid Merethe Williamsen (FrP) i Farsund deltar.

    KS inviterer til frokost med KI-prat og følger opp med debatt om journalløft i kommunene.

    Velferdsetaten i Oslo spør onsdag om kommunene er den nye spesialistene. Det er én av flere debatter som setter søkelys på samhandlingen mellom kommune og sykehus.

    Vikarbruk er også tema onsdag formiddag. Hvordan kan den bli mindre?

    Hva vil vi med byene? Spørsmålet stilles av ulike byggeaktører onsdag formiddag. Kanskje blir det en frisk debatt om byutviklingspolitikk i Oslo og Bergen. Begge byene er representert.

    De som vil ha enda mer debatt om natur og lokal styring, får det onsdag formiddag. KS, Naturvernforbundet og NHO inviterer. Både klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) og ordfører Elisabeth Hals i Oppdal kommer.

    Selv skal jeg lede en debatt om effektivisering og prioritering onsdag formiddag. 

    Demografiutfordringer, altså folketallsnedgang og uttynning, er et problem mange steder. Onsdag ettermiddag skal ordførerne i Nord-Troms diskutere dette.

    Omtrent samtidig blir regjeringens Bo-trygt-hjemme-reform sjekket av en aktivist og en forsker.

    En rekke rikspolitikere er selvsagt tilstede i Arendal. Høyre-leder Erna Solberg benytter onsdagen til å lansere partiets plan for hvordan Norge kan møte omstillingene vi må gjennom når det gjelder velferd, næring og klima. 

    Hva kan en digitaliseringsivrig kommunesektor gjøre i møte med tech-gigantene? Lurer du på det, er arrangementet Time to wake up: Managing and cooperating with hyperscalers noe for deg.

    På ettermiddagen reises det betimelige spørsmålet om reguleringsprosesser kan bli mer effektive. Både lokale- og nasjonale politikere får bryne seg på byggenæringen.

    Torsdag skal de tidligere partilederne og finansministrene Siv Jensen og Kristin Halvorsen diskutere hvordan vi kan skape livskraftige lokalsamfunn. Kommunalkomiteens leder Lene Vågslid (Ap) kommer i tillegg til kommunalsjefen for kultur og fritid i Voss, Trude Storheim. 

    Det skjer på formiddagen. 

    Før det kan dagen startes med KS sin daglige forskningsfrokost. Tema torsdag morgen er bruk av lærlinger.

    Hva et revidert avløpsdirektiv fra EU betyr for kommunene og vold og trusler i skolen og barnevernet etter EMD-dommene er andre interessant debatter torsdag. 

    Hvis du lurer på hvordan det er å være rektor, kan du få et innblikk i rollen torsdag ettermiddag. KS og Skolelederforbundet presenterer en film av to stortingspolitikere som har fulgt hver sin rektor. Deretter blir det debatt.

    De som ikke har fått nok av beredskapssnakk og hva en mer spent sikkerhetspolitisk situasjon betyr for kommunene, kan høre på debatten som Narvik kommune m.fl. inviterer til under overskriften Krig i Norge. Er vi forberedt?

    Torsdag kveld er det høstens første partilederdebatt. Den kan sees på NRK.

    Fredag er det hjemreise for etternølerne, men på morgenen er det mulig å lære mer om hva som kan gjøre kommunale anskaffelser vellykket. Dagen og uka kan avsluttes med å høre hva et ekspertpanel mener om det kommende valget i USA.

Powered by Labrador CMS