Debatt
Mange kommuner mangler en rød tråd i arbeidet med barn og unges psykiske helse
Økt innsats på tvers av sektorer er nødvendig for å forebygge psykisk uhelse hos barn og unge.
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning
I 2024 gjennomførte statsforvalterne tilsyn med om kommunene følger folkehelselovens krav til systematikk i arbeidet med å fremme barn og unges psykiske helse.
Resultatene viser rom for forbedring: Mange kommuner mangler en rød tråd i arbeidet, til tross for stor oppmerksomhet på temaet.
Helse skapes ikke bare i helsetjenesten, men der barn og unge lever sine liv.
Tiltakene som er satt i gang, mangler ofte forankring i kommunens egen oversikt over helsetilstand og utfordringer. Mange kommuner har ikke en god internkontroll, der de evaluerer folkehelsearbeidet eller følger med på om arbeidet utvikler seg i riktig retning.
Folkehelseloven krever at kommunene har oversikt over befolkningens helsetilstand og hva som påvirker den. Denne kunnskapen skal følges opp i kommunens planarbeid med mål, strategier og tiltak. Når kommunene ikke følger opp dette, blir arbeidet med barn og unges psykiske helse fragmentert og usammenhengende.
Noen kommuner lykkes bedre enn andre. Det som gjør at de lykkes, er en tydelig struktur og organisering av folkehelsearbeidet, med klare roller og ansvarsområder. Ledelsen er aktivt involvert og etterspør resultater. Ressursene blir prioritert, og arbeidet er godt forankret på tvers av fagområder og sektorer.
I tillegg er det viktig at barn og unges stemme blir tatt med i saker som angår dem. De har rett til å medvirke i saker som handler om dem selv. Mange kommuner har for eksempel ungdomsråd, men reell medvirkning hindres ofte av dårlig tilrettelegging.
For å sikre ekte deltakelse må barn og unge involveres tidlig, få tilpasset informasjon og bli oppdatert om hvordan innspillene deres blir brukt.
Tilsynet viser en positiv utvikling siden folkehelseloven kom i 2012. Flere kommuner har nå oversikt over helsetilstanden i befolkningen, og følger opp sine hovedutfordringer med relevante tiltak.
Helsetilsynet mener at søkelys på barn og unges psykiske helse er avgjørende for deres nåværende og fremtidige liv. For å forebygge psykisk uhelse er det nødvendig med økt innsats på tvers av sektorer. Helse skapes ikke bare i helsetjenesten, men der barn og unge lever sine liv.
Kommunene må arbeide systematisk med folkehelse og styrke innsatsen for å skape en sammenhengende og kunnskapsbasert tilnærming til barn og unges psykiske helse. Dette krever ledelse, ressurser og en vilje til å lytte til de unge selv.