Debatt

Barn utsatt for negative faktorer vil kunne preges hele livet av sammensatte helsetilstander, samt fremskyndet sårbarhet i alderdommen, skriver Anders Grimsmo.

Når utenforskap og kriminalitet kommer til syne, kan det være for sent

Ingen enkelt test kan fange opp utsatte barn. Tillitsskapende kontinuitet over tid kan det.

Publisert

Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning

Perspektivmeldingen 2024 er nylig publisert. I lys av økende kriminalitet og mangel på personell fikk utenforskap mye oppmerksomhet. Politikere og eksperter står i kø med reaktive forslag – noen tiltak kan nok virke, men erfaringsvis med sparsomme resultater.

Når utenforskap er etablert, omfatter det gjerne antiautoritære holdninger, hvor høy lojalitet til felles motstand mot autoriteter står sterkt (gjengdannelse).

Grunnlaget for vår fremtidige helse formes av levekårene tidlig i oppveksten.

Utenforskap og uhelse er parhester. Grunnlaget for vår fremtidige helse formes av levekårene tidlig i oppveksten. Noen vil hevde allerede i svangerskapet.

Anders Forsdal (1930–2006) var den første i verden til å dokumentere betydningen av tidlige barneår for helse i hele livsforløpet. Som distriktslege i Bugøynes i Finnmark, studerte han hjerte-kar-sykdommer. Senere er tilsvarende sammenhenger vist for flere andre sykdommer, og for psykiske problemer.

Livet kan deles i fire faser. Vi starter og avslutter livet fullstendig avhengig av andre. Barn utsatt for negative faktorer vil kunne preges hele livet av sammensatte helsetilstander, samt fremskyndet sårbarhet i alderdommen.

I tidlig barnealder er helsestasjonen den eneste spesifikke forebyggende tjenesten. Sammen med barnehager og skole (inkl. PP-tjenesten) utgjør dette samfunnets viktigste helsefremmende og forebyggende potensial.

Mange kommuner har skjønt dette og gått fra sektorinndeling til innsatsområder – for barn ofte kalt oppvekst. Utfordringen er dårlig samsvar mellom den kommunale verden og statlig forvaltning. Departementene representerer atskilte sektorer, med sektordelt innsats og finansiering. Dette gir ofte ad-hoc-tiltak, jf. regjeringens bevilgninger mot ungdomskriminalitet.

Vellykket forebygging og helsefremming er individ- og befolkningsrettet – hånd i hånd. Barn er ulikt sårbare. Ingen enkelt test kan fange opp utsatte barn. Tillitsskapende kontinuitet over tid kan det, med inkludering som motsats til utenforskap og utvikling av kriminalitet.

Helsefremming og forebygging krever imidlertid en kompleks innsats, men kan gi gode resultater på kommunalt nivå med nærhet til hele økosystemet av faktorer som påvirker utviklingen av vår helse – hele livet.

Powered by Labrador CMS